Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Четири новинарска удружења и парламента са Балкана потписали декларацију о унапређењу дијалога
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2021.

Аутор: Цензоловка Извор: Цензоловка

Четири новинарска удружења и парламента са Балкана потписали декларацију о унапређењу дијалога

Српски, црногорски, северномакедонски и БиХ парламент убудуће би требало да раде на побољшању дијалога са новинарима и њиховим удружењима у овим државама Балкана. То је једна од идеја декларације која је потписана у Скопљу, а на коју је потпис у име српских новинара ставио председник НУНС-а Жељко Бодрожић

Претње и напади на новинаре, намешетни конкурси за медије, лоше законске регулативе у медијској сфери и прикривање информација, само су неки од проблема са којима се годинама уназад срећу новинари на Западном Балкану. У неколико држава, међу којима је и Србија, дешавала су се и убиства новинара, а сви ти случајеви још нису добили судски епилог, нити се знају убице и налогодавци.

Први човек Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић говорио је о ситуацији у Србији и изнео делове анализе коју је радио НУНС. У Србији примећујемо да су закони углавном добри, али се не поштују. Изостаје њихова примена у конкретним случајевима. Бележимо све чешћа узнемиравања и нападе на душевни интегритет новинара док се претње уско тумаче. Недовољна је транспарентност и недостатак контроле медијских пројеката. Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) по закону постоји, али не ради свој посао - рекао је Бодрожић.

Удружење новинара из Северне Македоније, у партнерству са колегема из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, организовало је дијалог новинара и локалних парламената са идејом да се створе бољи услови за рад медија, али и крене у решавање нагомиланих проблема. Ово мора бити реформа менталитета Балкана. Ви посланици не би требало да будете мета притиска, нити ми новинари бокс врећа. Зато смо заједно. Да ви осетите одговорност, а ми чујемо другу страну. Ни ви, ни ми не желимо бити обележени као губитници. Џеферсон је рекао да "наша слобода зависи од слободе медија" - рекао је Младен Чадиковски из северномакедонског Удружења.

Документ који су потписали представници поменутих удружења и парламентарци у скопском Собрању носи назив "Декларација о успостављању дијалога између новинарских удружења и парламената на простору Западног Балкана". Потписници су се сложили око 4 кључне тачке:

Да ће побољшати дијалог између парламената и удружења као пут ка унапређењу слободе изражавања и јачања улоге цивилног друштва у процесу креирања политике;

Да ће радити на побољшању институционалног дискурса између посланика и новинара и тиме позитивно утицати на процес европских интеграција наших земаља;

Усклађивање са правилима и стандардима ЕУ о слободи медија како би се подржале хитне промене које ће побољшати законско окружење за безбедност новинара као предуслов за остваривање слободе изражавања и право на информисање;

Да ће промовисати регионалну сарадњу између свих земаља Западног Балкана и тиме креирати форум за парламенте и удружења из региона који би се прикључили овој иницијативи.

Док су Северну Македонију и Црну Гору представљали и декларацију потписали председници тамошњих парламената Талат Џафери и Алекса Бечић, Народну Скупштину Србије представљао је заменик председника Радован Тврдишић.

Он је у свом говору углавном истицао шта српски парламент данас нуди новинарима у техничком смислу. Поред набрајања доступних рачунара, телефона и WiFi мрежа, нагласио је и да Скупштина настоји да свој рад учини транспарентнијим. Поздрављам иницијативу и очекујем да ће резултати бити предлози који ће унапредити сарадњу. Сви се слажемо да информације о нашем раду припадају јавности. Представнике медија видимо као сараднике у том послу, а информације које се преносе треба да буду ослобођене од политичке обојености и сензационализма - рекао је Тврдишић.

Потписници су се обавезали да ће на одређеним питањима, свако у својој држави, радити већ у наредној години, а ко је колико урадио требало би да се провери на следећем окупљању. Идеја је, како се чуло, да сусрети новинара и парламентараца са Западног Балкана постану редовни како би се поспешила њихова сарадња, али и побољшали услови за рад медија и обезбедио несметан и слободан проток информација.        

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси