Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Погоршана ситуација са слободом медија у чланицама ОЕБС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Погоршана ситуација са слободом медија у чланицама ОЕБС

Ситуација са слободом медија у чланицама Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) није се поправила у протеклих шест месеци, чак се у неким случајевима и погоршала, упозорава се у новом извештају те организације

Представљајући у Бечу Сталном савету ОЕБС други полугодишњи извештај о стању медијских слобода, представница те организације за слободу медија Тереза Рибеиро рекла је да пад слободе медија није ограничен само на неке чланице Организације.

„Иако неки од догађаја имају регионални аспект, постоје и трендови који делују на слободу медија широм региона ОЕБС утичући на све нас на сличан начин“, истакла је Рибеиро.

У новом извештају, који се односи на период између 14. маја и 25. новембра, наводи се да су неповерење у медије и антимедијско расположење у порасту широм региона ОЕБС, чему је допринело више фактора, укључујући акције неких власти које желе да „посеју сумњу“ како би прикриле своје антидемократске тенденције и дела.

„У Заједничкој декларацији са другим међународним известиоцима за слободу медија у октобру осудили смо растућу плиму опасних јавних изјава које садрже говор мржње од стране полиитичара и званичника. Таква реторика шири нетолеранцију и поделе и прети или охрабрује нападе на новинаре и браниоце људских права и доводи мањине у опасност“, истакла је Рибеиро.

Она је упозорила да је због неповерења и антимедијског расположења поново повећан број физичких напада на новинаре, укључујући оне које извештавају са јавних скупова, као и да су три новинара убијена у региону ОЕБС од претходног извештаја.

У извештају се указује и на растуће изазове за медијске раднике у онлајн сфери, укључујући утицај дезонформација и говора мржење, узнемиравање новинара, често жена, на мрежи.

Поред тога, како се наводи, бројним медијским радницима и медијским кућама прети опасност законских процедура.

„Правно узнемиравање представља озбиљну претњу по безбедност медија и њихово пословање и такодје утиче на медијски плурализам у региону ОЕБС“, истакла је Рибеиро.

Наводи се и да је у последњих шест месеци новинарима отежано да раде свој посао у иностранству.

Истовремено се за 2022, годину у којој се обележава 25. годишњица мандата представника ОЕБС за слободу медија, најављује низ иницијатива са циљем да се унапреди ситуација са слободом медија у региону ОЕБС.

Такође ће бити основана саветодавна група коју ће чинити еминентне личности и која ће оцењивати изазове на плану медијске слободе, предвидјати развој ситуације и предлагати начине за одговор на будуће изазове.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси