Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колувија поднео другу тужбу против КРИК-а, тражи близу три милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2021.

Аутор: Сара Смоловић Извор: КРИК

Колувија поднео другу тужбу против КРИК-а, тражи близу три милиона динара

Предраг Колувија, коме се суди да је узгајао више од тоне и по марихуане на имању своје фирме „Јовањица“, тужио је по други пут КРИК и уредника Стевана Дојчиновића због наводног кршења претпоставке невиности. Колувија тужбом тражи да му се исплати 2,8 милиона динара (готово 24 хиљаде евра) због душевних болова које је, твди, претрпео због седам КРИК-ових текстова. Претходну Колувијину тужбу новинарска удуржења у Србији оценила су као притисак на рад КРИК-а.

Колувија, којем се суди као шефу криминалне групе која је произвела 1,6 тона марихуане, тврди да је КРИК у текстовима објавио неистините информације и да су му тако повређени част и углед. 

„Начином извештавања како то чини тужени (КРИК и Дојчиновић), подстиче се презир и мржња према тужиоцу (Колувији)“, пише у тужби. „Колувија је успешан пословни човек, члан привредног друштва ‘Јовањица’ које је годинама постизало изузетне пословне резултате.“ 

За разлику од претходне тужбе у којој је тужио због једног чланка, Колувија је овом обухватио седам текстова о случају „Јовањица“ – међу којима су углавном вести о суђењима која се воде против њега у Вишем суду у Београду. 

Колувија и у овој тужби наводи да је због КРИК-овог извештавања изгубио углед у друштву, да му се комшије више не јављају на улици, а тврди и да поједини делови КРИК-ових текстова нису тачни.

„Да ли је код Предрага Колувије пронађена „фалсификована полицијска легитимација“ и да ли је на имању „Јовањица“ пронађено „више од тону и по марихуане“ су потпуно спорне чињенице које ће тек бити предмет доказивања у кривичном поступку“, пише у тужби с освртом на КРИК-ов текст у којем пише да је полиција, када је ухапсила Колувију у новембру 2019, код њега пронашла фалсификовану полицијску легитимацију, а затим на имању његове фирме открила више од тону и по марихуане. 

Фотографије Колувијине фалсификоване полицијске легитимације и значке показао је и тадашњи министар полиције Небојша Стефановић на конференцији за медије две недеље после хапшења Колувије. 

Вештачење Националног центра за криминалистичку форензику, такође је показало су да је легитимација фалсификована, а Колувија је затим, између осталог, оптужен и за фалсификовање наведене полицијске легитимације.

Колувији смета и то што је КРИК објавио његову фотографију, иако је јавна личност. 

Колувија за сваки од седам текстова тражи да му се исплати по 400 хиљада динара на име душевних болова, што заједно са износом из прве тужбе представља 3,2 милиона динара које захтева да му КРИК и Дојчиновић исплате.

Новинарска и медијска удружења, међу којима и Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Удружење новинара Србије (УНС) оценила су раније Колувијину тужбу као притисак на КРИК како би престао да извештава о овом случају, једном од највећих поступака организованог криминала у држави. 

„Намештаљка од процеса“

Колувија је, подсетимо, у септембру ове године са наногицом прешао из затворског у кућни притвор после готово две године.

Од тада је доживео велику медијску промоцију: више пута је давао интервјуе за провладине медије или члановима владајуће странке, а водећи таблоиди о њему пишу као о жртви намештеног хапшења. 

Прво је Колувију интервјуисао његов адвокат Владимир Ђукановић који је, иначе, председник скупштинског одбора за правосуђе, члан Високог савета судства и Српске напредне странке. Затим је дао интервју за провладин таблоид „Информер“, телевизију са националном фреквенцијом Хаппy, а очекује се и да се објави интервју који је дао Сташи Стојановић, истакнутој чланици СНС-а из Новог Сада.

Колувија у судници и јавним наступима тврди да је невин, да није узгајао марихуану и оптуживао је полицајце који су га ухапсили да су му наместили.  

Председник Србије Александар Вучић недавно је дао изјаву која је у јавности доживљена као брањење Колувије.

„Тај човек (Колувија) је провео две године у притвору, не постоји сличан случај да је човек за такво кривично дело био две године у притвору, а да се притом води хајка зашто није и даље у притвору. Врло чудно, јер он није убио никога, није имао 10 тона кокаина или нешто слично, већ, колико сам разумео, тону марихуане, колико пола окружења, Немци и остали су легализовали. Што он такође негира да је имао уопште. Али две године да проведете у притвору због нечега таквог, очигледно се неко плашио онога што би могло да се чује“, испричао је Вучић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси