Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејсбук пристао да плаћа француским издавачима за вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2021.

Аутор: AP, EURACTIV.com Извор: EURACTIV.rs

Фејсбук пристао да плаћа француским издавачима за вести

Америчка компанија Фејсбук и група француских новинских издавача постигли су договор према којем ће француски национални и регионални листови добијати накнаду за њихов садржај који се дели на тој друштвеној мрежи

Уговор о лиценцирању потписали су Фејсбук и удружење издавачких кућа АПИГ, које представља 300 француских листова, међу којима су Монд, Фигаро, Парисјен, Либерасион.

Споразум ће "побољшати квалитет онлајн информација за кориснике интернета и издаваче на Фејсбуку", саопштила је та компанија 21. октобра.

Финансијски детаљи уговора, висина накнаде нити начин на који ће се рачунати, нису објављени.

Фејсбук је саопштио да ће у јануару покренути француску верзију свог новог производа Фејсбук њуз, где ће група издавача моћи да објављује своје вести.

Постигнут уговор је део ширег настојања држава Европе, али и у другим деловима света, да натерају Фејсбук и остале друштвене мреже да плате издавачима за садржај који деле њихови корисници.

Медији су се жалили да интернет гиганти зарађују на њима, продајући огласе повезане са њиховим вестима а не делећи зараду од тога.

Француска је прва чланица ЕУ која је применила директиву Уније о ауторским правима из 2019, усвојивши закон о сродним правима новинских агенција и издавача.

"Услови које смо постигли омогући ће Фејсбуку да примени директиву и француски закон, истовремено правећи значајна финансијска средства за издаваче Удружења, посебно оне најмање", изјавио је председник АПИГ-а Пјер Лует.

Овај споразум се сматра првом победом француских медија, али други, тежи преговори са технолошким гигантом Гуглом и даље трају.

Гугл је потписао сличан начелни споразум са француским удружењем АПИГ раније ове године, али су преговори о плаћању стали. Због тога је француски тржишни регулатор казнио Гугл са 500 милиона евра јер није у потпуности испоштовао договор о накнади за коришћење вести.

Преговори би требало да буду настављени у новембру, а у међувремену ће бити урађена процена остварених прихода, директно или посредно, од вести објављених на платформама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси