Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Министарство културе и информисања мимо конкурса подржало 21 пројекат, кајмак покупили стари знанци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2021.

Аутор: Марија обреновић Извор: Цензоловка

Министарство културе и информисања мимо конкурса подржало 21 пројекат, кајмак покупили стари знанци

За такозвана појединачна давања из буџета је издвојено близу 13 милиона динара, од чега је готово трећина отишла на пројекте који ће бити реализовани у медијима у власништву „крушевачког Мердока“ Радоице Милосављевића

Пре неколико дана на сајту Министарства културе и информисања осванула су решења о додели новца путем такозваних појединачних давања. Мимо конкурса, а на основу одлуке министарке Маје Гојковић, са укупно 12.885.000 динара подржан је 21 пројекат.

Додела средстава путем појединачног давања прописана је чланом 27 Закона о јавном информисању и медијима, као и одговарајућим правилником, и у томе нема ничег спорног. Министарство културе је и претходних година користило исту процедуру, па осим што у овом начину суфинансирања медијских садржаја нема ничег спорног, нема ни ничег новог.

Занимљивог, ипак, има.

Удружења конкуришу, Радоица профитира

Рецимо, ако се овогодишња решења о додели средстава само на основу одлуке министарке упореде са прошлогодишњим, није тешко уочити да се нека имена понављају. На пример, СОС канал плус, Зона плус, Yubinet.tv, Нишка телевизија…

„Најсрећнији“ је и ове године незаобилазни Радоица Милосављевић, јер ће у његовим медијима бити реализовано пет пројеката. За појединачна давања и овога пута нису конкурисали медији у власништву „крушевачког Мердока“, већ разноразна локална удружења грађана, којима ће отићи готово трећина до сада додељених средстава, односно 4.100.000 динара.

Удружење потомака ратника Србије из Чачак добило је 600.000 динара, а приче о великим ратницима чачанског краја биће објављене на порталу Регионалне вести. Овај портал послује у оквиру ТВ Телемарк чији је стопроцентни власник Милосављевићев СОС канал плус.

СОС канал плус, али и портал Yubinet.tv, профитираће од појединачних давања јер ће на ова два медија бити емитовани медијски садржаји који буду настали у оквиру пројекта Локал медија маркетинга, под називом „Мали шампиони – корона 1:0“. Приче о повратку деце свих узраста на спортске терене након „релаксирања мера“ Министарство ће суфинансирати са 800.000 динара

На порталу Милосављевићеве Радио-телевизије Крушевац биће објављени медијски прилози за које је Удружење „Пахуљица тим“ добило 800.000 динара. У питању је пројекат „Вакцина – шта је истина, а шта заблуда“.

Вакцинација ће бити тема и пет текстова и 20 видео-прилога на порталу параћинског Канала М, још једном Милосављевићевом медију. Удружење „Наша подршка“ је за овај пројекат добило 900.000 динара.

Вакцинација је „ин“

Удружење грађана „Ветрењача“ је за пројекат, чија је тема такође вакцинација, добило милион динара, а медијски прилози биће емитовани на СОС каналу и Зони плус из Ниша. Удружење чији је законски заступник Миодраг Миљковић из Ниша и прошле године је добило идентичан износ, само за реализацију четири радионице које су емитоване путем Зоне плус из Ниша, али и Милосављевићевих телевизија у Нишу и Лесковцу.

Удружење за откривање Србије „Сербиа Дискавери“ добило је 100.000 динара мање него лане. Пројекат „Под заставом науке“ подржан је са 900.000 динара, а биће реализован преко портала Yubinet и Нишке телевизије. Како наводе Јужне вести, у питању је телевизија у мешовитом власништву власника Зоне плус и Беламија.

Самом листом „срећних добитника“ доминирају различита удружења грађана. Удружење „Едит про“ добило је милион динара за реализацију пројекта „Цена промашених вредности“, а медијски садржаји произведени у оквиру овог пројекта биће објављени на порталу glasregiona.rs, који је иначе у власништву Предузећа за производњу и дистрибуцију РТВ програма, трговину и услуге ТВ Апатин.

Удружење новинара Етика из Бујановца добило је укупно 800.000 динара за реализацију два пројекта – једног путем листа Јехона, другог путем портала jetapress.com. Ту су и СИОНОС (400.000 динара), Удружење новинара Војводине (400.000 динара), Центар за тренинг и едукацију (700.000 динара).

Новац је добило и шест издавача медија и две продукције: Color media communication (700.000 динара), Импрес д.о.о. Бачка Топола (500.000 динара), Дневник АД Нови Сад (300.000 динара), Друштво за информисање АЛ прес Алексинац (195.000 динара), Информативно предузеће Полимље (390.000 динара), Санџак телевизија (700.000 динара), Југ филм (500.000 динара) и Штап и канап продукција (1.000.000 динара).

Изненадио их конкурс

Према важећем правилнику, путем појединачних давања средства се „могу доделити само за пројекте који нису могли бити планирани у време расписивања конкурса (ванредне околности, хитност реализације итд.)“.

Сходно томе, у јануару ове године, када је Министарство културе и информисања расписало конкурс, није се могло знати да ће Општина Жабаљ донети „одлуку о асфалтирању улица“, што је, како пише у образложењу, био предуслов за реализацију пројекта „Сигуран пут“. Ни за причу о младима на селу није било време све док Општина Бачка Топола није расписала јавни позив за решавање стамбеног питања избеглих лица куповином пет сеоских кућа са окућницом.

Такође се никако није могло предвидети да ревија Добро јутро ове године слави 50 година постојања, а ФК Власина читав век. Или је, барем, ако је судити према образложењима, објављивање медијских садржаја насталих тим поводом било потпуно неизвесно због пандемије ковида 19.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси