Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Извештај ЕК: Вербални напади, претње и насиље над новинарима и даље забрињавајући
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2021.

Аутор: Бета Извор: Бета

Извештај ЕК: Вербални напади, претње и насиље над новинарима и даље забрињавајући

Србија је у области слободе изражавања остварила "ограничени напредак", а вербални напади, претње и насиље над новинарима и даље изазивају забринутост, наводи се у овогодишњем извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу европских интеграција.

У извештају у који је агенција Бета имала увид пише да је ограничени напредак остварен усвајањем и почетком примене ограниченог броја мера у оквиру акционог плана за спровођење медијске стратегије.

"Међутим, настављени су вербални напади високих званичника на новинаре, а и даље постоји забринутост због претњи и насиља", наводи се у извештају који ће данас бити представљен члановима Спољнополитичког одбора Европског парламента (АФЕТ).Подсећа се да се већина медијских удружења у марту повукла из радне групе за безбедност и заштиту новинара због говора мржње и кампања блаћења новинара и представника цивилног друштва, у чему је, како се наводи, учествовао и шеф посланичке групе владајуће партије. Додаје се да су се ти вербални напади у Скупштини дешавали чак и после усвајања Кодекса понашања у децембру 2020.

"Укупно окружење за несметано остваривање слободе изражавања треба додатно ојачати у пракси", оцењено је у извештају. У делу извештаја који се односи на основна права оцењено је да Србија има законодавни и институционални оквир за њихово остваривање, али да је потребно осигурати да се тај оквир "доследно и ефикасно примењује". "Потребно је ојачати институције за људска права и гарантовати њихову независност, између осталог расподелом неопходних финансијских и људских ресурса", наводи се у извештају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси