Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Главни уредник немачког Билда смењен после навода о злоупотреби положаја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2021.

Аутор: Бета/АП Извор: Данас

Главни уредник немачког Билда смењен после навода о злоупотреби положаја

Главни уредник немачког листа Билд Џулијан Рајхелт (Julian Reichelt) смењен је са функције после навода да је злоупотребљавао положај, саопштила је данас издавачка кућа Аксел Шпрингер

Компанија је навела да одлука о смени 41-годишњег Рајхелта моментално ступа на снагу и да је донета после нових информација о његовом понашању.

Рајхелт, једна од најмоћнијих личности у немачким медијима, накратко је суспендован са функције ове године, али је враћен на посао након што је компанија Аксел Шпрингер, издавач Билда, закључила да његове радње нису разлог за отказ.

У образложењу данашње одлуке компанија је навела да Рајхелт „није јасно раздвојио лична и приватна питања“ од пословних након што је од њега то затражено после интерне истраге.

Рајхелт је о томе и лагао истражну комисију, навео је издавач и додао да ће га на челу најпродаванијег немачког таблоида наследити 37-годишњи Јоханес Бои (Boie).

Смењивање Рајхелта уследило је након што је Њујорк тајмс јуче објавио детаље из интерне истраге против њега, наводећи да је досадашњи моћник имао аферу са новинарком која је била на пракси.

Јуче се сазнало и да су новинари ривалске медијске групе Ипен водили истрагу против њега и да је њихов издавач Дирк Ипен спречио објављивање извештаја са новим открићима.

У писму, које је синоћ кружило друштвеним мрежама, четири члана истражног тима групе Ипен осудила су своју медијску организацију и самог Дирка Ипена због одлуке да не објаве извештај, на којем су радили месецима. Писмо је послато у петак, а извештај је требало да буде објављен јуче.

Они су истраживали наводе да је Рајхелт малтретирао запослене и злоупотребио положај у односу према женском особљу.

Медијска група Ипен бранила је одлуку о необјављивању извештаја, наводећи као разлог чињеницу да је конкуренција Билду.

„Као медијска група која је директна конкуренција Билду, морамо да пазимо да не буде створен утисак да бисмо можда желели да нанесемо економску штету конкуренту“, навела је компанија која поседује бројне новине у Немачкој.

Група Ипен је негирала да су представници Аксел Шпрингера вршили притисак на њу по том питању.

Четири члана истражног тима групе Ипен негодовала су у писму због необјављивања извештаја, наводећи да би он изнео на видело „нове и ексклузивне“ информације које су адвокати темељно проверили.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси