Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Топла душа, наш Тоша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2021.

Аутор: Новости Извор: Новости

Одлазак Тодора Мутавџића, уредника „Новости“

Топла душа, наш Тоша

Дугогодишњи новинар и уредник "Вечерњих новости" и члан УНС-а, Тодор Тоша Мутавџић, изгубио је битку са опаком болешћу, прексиноћ, у свом дому у београдском насељу Степа Степановић

Напустио нас је у 74. години живота у наручју његове вољене Младенке, с којом је провео младост од првог дана сапутништва на ушћу двеју река, у Земуну, од кога су се једва отргли. 

Остала су сећања у његовим "Новостима" у којима је верно укњижио и први и последњи дан радног века. И данас се, међу његовим исписницима, на и млађим колегама, препричава репортажа о чуну са Мораве. Као и о Лесковцу у који је из престонице са дипломом историчара уметности, отишао да буде дописник. Без речи. Без побуне. Била су то времена када је престижно бити дописник "Новости". Када су приче о малим људима "исписивале" велике тираже. Било је време... Био је уредник "краљице новинарства" - Недеље, ревије "Зов", а све је то потписивао са страшђу и љубављу - у зрелим уредничким годинама, као да је на првом задатку. Али, оно, највредније што је потписао је његово људско трајање. У нашим меморијама остало је да се противио свакој врсти ништавила. Грамзивости. Пропаклуку и злу у нама. И није било никог ко му за људскост није одавао признање. Пожелео с њим да проведе време када, он, после потписивања првог примерка "Новости", суботом у пола пет, окупи дежурну екипу у "Прешерну" и наздраве, за наредни дан оном "мученицом" какве нигде није било као тих поподнева у покојном "Прешерну". 

Баш смо волели тог нашег Тошу. Духовитог, вредног и - доброг човека.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси