Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТС: Одлука о Привременом телу за праћење медија током кампање није у складу са законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

ТС: Одлука о Привременом телу за праћење медија током кампање није у складу са законом

Програмски директор Транспарентности Србија (ТС) Немања Ненадић оценио је данас да одлука Владе Србије о образовању Привременог надзорног тела за праћење медија током изборне кампање, није у складу са Законом о електронским медијима и Пословником Владе.

Ненадић је поводом одлуке која је јуче ступила на снагу навео да је Привремено надзорно тело по свом облику радно тело Владе а да Влада својим актом може да на то тело пренесе „само она овлашћења која и сама има“.

„Основни проблем са одлуком је то што су Привременом надзорном телу поверени неки послови за које је већ задужено Регулаторно тело за електронске медије, при чему, да апсурд буде већи, половину чланова тог тела предлаже сам РЕМ. Именовани чланови Савета и запослени у РЕМ ће тако бити у ситуацији да пружају консултације сопственој институцији и дају мишљења о њеном раду“, навео је Ненадић у коментару објављеном на порталу Пешчаник.

Оценио је да је требало створити законски основ за рад тела чије је оснивање договорено у међустраначком дијалогу уз посредовање Европског парламента (ЕП).

„Поред тога, део правила је неспроводив, јер тело треба формирати у року од 15 дана, чланови тела не смеју да буду кандидати на изборима, а ко ће бити кандидати се још увек не зна, јер избори нису ни расписани“, навео је програмски директор ТС.

Додао је да Влада Србије „уопште“ није објавила ту одлуку а да је РЕМ дао предлог за чланове два дана пре него што је одлука ступила на снагу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси