Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Демостат: Националне фреквенције отворено у служби власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Демостат: Националне фреквенције отворено у служби власти

Јавни сервис је неизбежно први на удару када се говори о објективном информисању, јер припада свим грађанима, а традиционално се ставља у службу владајућих структура због чега је ниво поверења гледалаца у Радио-телевизије Србије на врло ниском нивоу, пише данас истраживачко-издавачки центар Демостат.

С друге стране, за телевизије са националном покривеношћу које су у приватном власништву не доводи се у питање чињеница да су платформе за промоцију Српске напредне странке, „јер из власништва, ваљда, произилази право да својим уређивачким концептом подржавају политичку опцију којој су наклоњени, па и актуелну Владу“, пише „Демостат“.

Подсећа се да су власници телевизија са националним фреквенцијама српски бизнисмени, „за које се везује више или мање контроверзи“

Додаје се да је и сам председник Србије Александар Вучић јасно рекао да „ТВ Пинк подржава Владу јер свако има право да искаже своје мишљење“ и додао да то спада у „европске вредности“.

Наглашено је да телевизије Пинк и Хепи могу својом уређивачком политиком да дају подршку коме год желе, али да нема сумње да те телевизије „вешто користе инертност Регулаторног тела за електронске медије и често не раде у складу са Законом о електронским медијима“.

Демостат подсећа да је према Закону о електронским медијима пружалац медијске услуге дужан да „обезбеди слободно, истинито, потпуно и благовремено информисање и да поштује правило друге стране, што значи да друга страна равноправно може да се изјасни“.

Истакнуто је да је приметна велика заступљеност странака на власти, а посебно доминанација председника Србије у информативним емисијама приватних телевизија са националном покривеношћу, уз значајан пораст негативног извештавања о опозиционим странкама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси