Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Би-Би-Си улази у стоту годину постојања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2021.

Аутор: Димитрије Петровић Извор: Данас

Би-Би-Си улази у стоту годину постојања

Би-Би-Си (British Broadcasting Corporation), највећи емитер радијског и телевизијског програма на свету, започео је са радом 18. октобра 1922. године.

 

Основан је под називом British Broadcasting Company (Британска радиодифузна компанија), да би 1927. године, по пријему краљевског одобрења, био преименован у British Broadcasting Corporation (Британска радиодифузна корпорација).

Од свог оснивања Би-Би-Си, са седиштем у Лондону, је емитовао радио програм, да би 1932. године отпочео са приказивањем телевизијског програма, као прва јавна, национална телевизијска станица.

BBC делује према споразуму са државним секретаром за дигитал, културу, медије и спорт, а рад Би-Би-Си-ja финансира се превасходно годишњом накнадом за телевизијску лиценцу која се наплаћује свим домаћинствима у Уједињеном Краљевству.

Као највећа радио-телевизијска корпорација на свету, Би-Би-Си запошљава око 22.000 људи, а ако се у обзир узму хонорарци и запослени на одређено време, тај број прелази 35.000 запослених.

Од свог оснивања,  „The Beeb“ или „Auntie“, како се у Уједињеном Краљевству ова компанија од милоште назива, игра значајну улогу у животу свих Британаца, а њихов нашироко познати садржај – од високостандардизованог информативног програма, преко природњачких документараца сер Дејвида Атенбороа па све до легендарних Мућки, Летећег циркуса Монтија Пајтона, Доктора Хуа, најгледаније серије у историји Би-Би-Си-јa – Шерлока Холмса и многих других аутентичних емисија са британског поднебља – не само да у великој мери приказује културу Острва, већ даје увид у то како Британаци виде свет око себе.

У Уједињеном Краљевству је Би-Би-Си толико популаран да њихове програме гледа или слуша готово целокупна британска популација, док две трећине одраслог становништва редовно прати њихов радијски програм.

Под слоганом „Информисати, образовати, забавити гледаоце“ (познатим и као „Ритова директива“, по првом генералном директору, Џону Риту), Би-Би-Си шири британску културу и утицај по целом свету. Тако је 1932. године основана светска служба Би-Би-Си-ја, која је дуг низ година, још од 1939. године, емитовала радијски и интернет програм на српском језику.

Током Другог светског рата, југословенска редакција BBC-ја, позната као Радио Лондон, била је најцењенији извор информација у земљи.

Због мера штедње које је увела британска влада, а могуће и због недостатка интереса, Би-Би-Си је 2011. године одлучио да престане са емитовањем програма у Србији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси