Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић изабран за председника управног одбора Међународне мреже за узбуњивање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2021.

Аутор: pistaljka.rs Извор: pistaljka.rs

Радомировић изабран за председника управног одбора Међународне мреже за узбуњивање

Главни и одговорни уредник Пиштаљке Владимир Радомировић изабран је за председника управног одбора Међународне мреже за узбуњивање (Whistleblowing International Network), највеће мреже организација за заштиту узбуњивача, чије седиште је у Глазгову.

Радомировић је изабран у четвртак на годишњем састанку ове коалиције која окупља више од тридесет организација из целог света. Пиштаљка је од самог почетка укључена у рад Међународне мреже за узбуњивање као једна од девет чланица које пружају правну помоћ узбуњивачима. Пиштаљка је и једина организација на свету која у свом раду комбинује правну и новинарску подршку узбуњивачима.

Радомировић је на годишњем састанку, који је због пандемије одржан онлајн, представио рад Пиштаљке од оснивања до данас, а осим за иновативни модел нашег рада, колеге из више земаља показале су посебно интересовање за обуке које Пиштаљка организује за судије и јавне тужиоце.  

Досадашњи председник управног одбора био је Џон Девит (John Devitt) из ирског огранка организације Транспаренси интернешенел, који остаје члан одбора. За заменицу председника изабрана је британска правница Кети Џејмс (Cathy James), некадашња директорка организације Протект, а за новог члана нигеријски активиста Чидо Онума (Chido Onumah). Остали чланови управног одбора су ветеран у заступању узбуњивача Том Дивајн (Tom Devine) из америчке организације Пројекат за одговорну власт (Government Accountability Project), Дејвид Хатон (David Hutton) са канадског Универзитета Рајерсон, Ђорђо Фрашини из италијанског огранка Транспаренси интернешенел и Анегрет Фалтер из немачке организације Узбуњивачка мрежа (Whistleblower Netzwerk).

Извршни директор Међународне мреже за узбуњивање је Ана Мајерс (Anna Myers), канадска правница и дугогодишњи активиста за права узбуњивача. Међународна мрежа за узбуњивање до сада је водила акције помоћи узбуњивачима, учествовала у консултацијама у вези са усвајањем Директиве ЕУ о заштити узбуњивача и њеној примени и организовала више скупова и конференција, од којих неколико и у сарадњи са Пиштаљком.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси