Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ружни близанци: Како су плагирани сајтови постали нови вид притиска на професионалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Ружни близанци: Како су плагирани сајтови постали нови вид притиска на професионалне медије

Бар три локална медија, а заједничко им је да нису провладина, добила су последњих година копије – сајтове истог или сличног назива, чак и идентичног изгледа, али с другачијим, па и клеветничким садржајем према „оригиналима“. Јужне вести успеле су да спрече даљи рад свог „ружног близанца“. Из надлежног министарства не одговарају како је могуће да у Регистар медија буду уписани они за које се сумња да су плагијати постојећих. Можда зато што им је мисија, како рече уредница једног од плагираних сајтова, да хвале СНС и Вучића, а да блате оне који их критикују?

„Све ово је нестварно, не знам коме би то пало на памет. Ви када бисте анализирали те портале – не морате уопште бити добар познавалац медија – закључили бисте да се искључиво баве пропагандом у корист власти. На нашем случају смо видели да служе и за то да вређају оне који професионално раде свој посао, то јест извештавају и о оним потезима власти који нису легални или легитимни“, говори за Цензоловку Гордана Бјелетић, главна уредница Јужних вести (juznevesti.com) из Ниша, портала који је искусио како је то имати „ружног близанца“.

Почетком године та редакција је саопштила да се појавио сајт juznevesti.info „који је плагијат Јужних вести – са истим именом и логом, дизајном и бојама које такође подсећају на праву верзију нашег медија“. У једном тренутку три од пет вести на насловној страни сајта вређале су управо главну уредницу (правих) Јужних вести.

„Било је то потпуно изненађење за мене. У први мах то нисмо ни приметили, читаоци су нам јављали. Онда смо установили да се текстови у којима сам лично спомињана временски поклапају с нашим текстовима о градоначелници Ниша Драгани Сотировски.“

У међувремену, Репортери без граница упозорили су да су неки од најкредибилнијих онлајн медија у земљи (локални портали у Нишу, Чачку, Ваљеву) претрпели нападе „ружних близанаца“ (енглески: ugly twins).

„Ови сајтови имају иста својства као оригинали, плагирају те медије и извештавају о вестима које намеће владајућа партија“, наводи се у извештају међународне организације специјализоване за слободу информисања.

Све ове копије функционишу по идентичном обрасцу и користе исти наратив. Истраживање Цензоловке показало је да њихови трагови воде ка једном броју мобилног телефона, једној пословној згради у Београду и практичној једној групи сарадника. Неки од њих заједно су хапшени у прошлости. Данас су блиски Српској напредној странци (СНС).

Онима који, како се претпоставља, стоје иза ових портала омогућено је да учествују на јавним конкурсима и да на тај начин добијају новац грађана Србије.

У овом тренутку копија Јужних вести, међутим, није у функцији. Привредни суд изрекао је привремену меру забране, али на то решење уложена је жалба и поступак је још у току, потврдио је за Цензоловку адвокат Драган Милић.

По његовим речима, Јужне вести су пред Привредним судом покренуле два поступка: један за заштиту жига, други за нелојалну конкуренцију. Нелојална конкуренција, у оваквим случајевима, дефинише се као ситуација у којој се једно предузеће понаша противно добрим пословним обичајима и наноси штету другом предузећу, другом правном лицу или потрошачима.

Јужне вести покренуле су и кривични процес, али је тужилаштво њихову пријаву одбацило.

„Апсурдно је да смо у том месецу добили још већу читаност. Испоставило се да је то једна манипулација која им се на неки начин обила о главу“, каже Гордана Бјелетић.

„Оно што остаје после свега јесте стална свест да та врста претње постоји. Као новинар увек имаш један ниво самоконтроле, провераваш све више пута, да све што објавиш буде тачно. Али ово је већ нека друга врста оптерећења. Знаш да, колико год да поштено урадиш свој посао, опет постоји неко ко може тиме да манипулише, да монтира, вређа, лаже. Језив притисак с којим морате да живите.“ 

Могуће је повести судске поступке, али… 

Шта је то што медији заправо могу да ураде да би се заштитили од копирања?

Не преостаје им много опција. Покретање кривичних или парничних поступака пред судовима су оно што медији, односно њихови издавачи, могу да ураде када примете да постоји медиј који је њихов клон, сматра Вељко Милић, извршни директор Независног друштва новинара Војводине (НДНВ).

По његовим речима, АПР би свакако, приликом уписа медија у Регистар медија, требало да води рачуна да само име које се уноси није толико слично постојећем и да би то уносило забуну. С друге стране, објашњава Милић, АПР нема увид у визуелни идентитет сајтова и портала.

Цензоловка се обратила Министарству културе и информисања с питањем постоји ли било какав правни механизам који би у сличним ситуацијама заштитио медије и да ли им се, поводом овог проблема, неки од домаћих медија званично обраћао.

Из министарства нису ништа одговорили. Нису одговорили ни да ли је могуће да у регистар буду уписани они медији за које се сумња да су плагијати постојећих, као ни да ли је могуће да учествују на конкурсима за доделу средстава у области јавног информисања.

„Могуће је водити судске поступке, али свесни смо да живимо у држави у којој (Врховни) Касациони суд мења мишљење на дневном нивоу, а народни посланици организују јавне одбране оптуженима за најтежа кривична дела“, оцењује Стојан Марковић, уредник портала Озон Пресс из Чачка (ozonpress.net).

Прошле године Озон Пресс је објавио: „Постоји сајт који се зове, гле случајности, исто као и наш портал (на адреси ozonpress.rs, прим. а.) и који, гле чуда, има исти лого и исти слоган, исти дизајн, па чак и неке исте рекламе и који по свему, осим по објављеним текстовима, наликује као једнојајчани близанац нашем порталу.“

„Чињеница је да ми нисмо закупили остале домене или заштитили лого портала, међутим, претпостављам да их ни то не би спречило. Спремни су на све. Доживели смо атак једне те исте екипе, интересне групе везане за режимску странку, која мисли да може да ради шта хоће. Бескрупулозна екипа, нису презали да користе наш дизајн, наш лого, слоган ’Отворено о свему’, па чак ни наше банере за рекламе. Како су их само копирали, а нису их ажурирали, дешавало се да рекламирају упис на Технички факултет у претходну школску годину.“

Марковић претпоставља да је намера оснивача „ружног близанца“ била да преузму део публике, али, како каже, нису у томе успели.

„Покушали су да презентују како је то што они пишу заправо наш став о владајућој странци. Нису успели. Нико ко чита Озон Пресс не би могао помислити да се ради о нама. Небитно је да ли се ради о Српској напредној странци или било којој другој политичкој партији. Наш посао је да имамо критички однос према власти, а не да пишемо само како су сјајни и бајни.“ 

Демонстрација силе, а не намера да збуне читаоце

На први поглед сајтови-близанци готово су исти као они аутентични. Садржај се, међутим, очигледно разликује. Ако је тако, која је поента њиховог оснивања и експанзије? Успевају ли да збуне или преваре читаоце?

У редакцијама с којима је Цензоловка контактирала тврде да публика успева да направи разлику између оригинала и копије. Како кажу, схватили су да читаоци добро разумеју о чему ти портали извештавају, као и да имају њихову подршку.

„Верујем да им донекле јесте намера да преваре публику. У почетку је чак било забуне, али онда су читаоци схватили о чему је реч“, каже Дарија Ранковић, уредница портала колубарске.рс из Ваљева.

„Имала сам неколико таквих ситуација, да ми кажу да су видели нешто чудно на Колубарским. И онда морам да их питам на ком тачно сајту, па добијем одговор: ‘Е, сад на ком…’ Неколико пословних људи рекло ми је да је лажни портал контактирао с њима и слало захтеве за спонзорство. Ишли су том логиком – као, баш ће неко напамет знати тачну адресу сајта.“

Страница kolubarski.info практично је преузела визуелни идентитет портала kolubarske.rs. Осим карактеристичне зелене боје, сличног имена и дизајна, два сајта имају и веома сличан слоган.

Али ту сличности престају. На порталу kolubarski.info Дарија Ранковић проглашена је „ваљевским лажовом године“. Она ипак сматра да основни мотив није збунити публику. По њеним речима, ради се о простој демонстрацији силе.

„Одједном само видите да се појавио сајт скоро исти као ваш и ви ту једноставно ништа не можете. А они постоје искључиво због две ствари. Једна је да хвале Српску напредну странку и Александра Вучића, а друга је да блате оне који их критикују. Искрено, мислим да им је пре свега циљ да покажу да могу да раде шта хоће, коме хоће. Да плагирају, да монтирају шта им падне на памет и да им, на крају, не може нико ништа. Мислим да је много више то у питању него што нам то евентуално може нанети неку финансијску штету.“

КО СУ ОЦИ „РУЖНИХ БЛИЗАНАЦА“?

Како су настали медији-близанци? Ко их оснива и финансира? Како су међусобно повезани?

Нема јавно доступних података о регистрацији домена juznevesti.info. Јужне вести објавиле су да је власник домена TV Super-Sat Communication из Београда, регистрована у јуну 2020. Према датумима објављених текстова, сајт-близанац почео је са радом почетком фебруара 2021, да би био (привремено) уклоњен. Није у Регистру медија и није ажуриран редовно.

Домен ozonpress.rs регистрован је у фебруару 2020. и одмах је почео са радом. Исто тако није у Регистру медија и не ажурира се на дневном нивоу. Редакција оригиналног ozonpress.net објавила је да је закупац копије Предузеће за информисање Инфо 24 Медиа из Београда.

Подаци о регистрацији домена kolubarski.info такође нису јавно доступни. У Регистру медија при Агенцији за привредне регистре (АПР) су од фебруара 2018. Издавач је Предузеће за информисање и маркетинг In Network Solution из Београда.

Законски заступник и директор фирме In Network Solution (основана у јулу 2017), издавача kolubarski.info, јесте Зоран Мајдак, који је истовремено и одговорни уредник портала. Фирма се налази на адреси Макензијева 79 у Београду.

На истој адреси је седиште Предузећа за информисање Инфо 24 Медиа (основано у јануару 2019), иста она коју је Озон Пресс означио као крадљивца свог идентитета. Власник и директор те фирме је Марко Аћимовић, док је Зоран Мајдак означен као „његов ортак у ‘медијском бизнису’ којим се баве“.

Њих двојица се, по свој прилици, дуго познају. Ухапшени су заједно још 2012. године у полицијској акцији названој „Грахам“. Према тадашњем писању Блица, сумњало се да су учествовали у милионским СМС преварама преко пиратске радио-станице. Нема података да ли је случај икад добио судски епилог.

Када су осам година касније новинари ГМ Инфо из Горњег Милановца осетили да је име и њиховог медија, како су навели, „украдено и злоупотребљено“, и Мајдаково и Аћимовићево име поново су се нашла заједно. Први као сувласник РТВ ГМ Инфо Групе (у принудној ликвидацији, постојала до децембра 2020), а други као власник Предузећа за емитовање телевизијског програма Телевизија GM Plus Cable.

ГМ Инфо (gminfo.rs) је локални портал који постоји од 2015. године. Домен gmpress.rs регистрован је у априлу 2019, а у Регистру медија је од јула 2019.

„Близанци“ деле и број телефона

Власник TV Super-Sat Communication , за коју портал juznevesti.com (оригинал) тврди да је власник домена juznevesti.info (копија) јесте извесни Ивица Голубовић. Фирма се налази на добро познатој адреси – Макензијева 79 у Београду.

Као свој веб-портал, Супер САТ ТВ навела је инфо24.рс, што је заправо комбинација информативних (провладиних) садржаја и презентација Инфо 24 – мрежа радио-станица, телевизија, портала.

Сва четири случаја у којима су новинари локалних портала – на један или други начин – видели очигледан пример нелојалне конкуренције део су такозване мреже Инфо 24. Власник Предузећа за информисање и маркетинг Мрежа радио-станица, телевизија, портала Глобал медиа броадцаст јесте Марко Аћимовић. Адреса је још једном – Макензијева 79 у Београду.

Према бази Ke$formisanje, та компанија је током 2018. и 2019. била подносилац неколико прихваћених медијских пројеката у Ваљеву, Краљеву, Трстенику и Зрењанину. Пројекти су реализовани преко медија из мреже Инфо 24 медиа и укупно су из буџета добили око 1,5 милиона динара.

Међу телевизијама чланицама Мреже наведене су Супер САТ и Инфо 24. Издавач телевизије Инфо 24 је Удружење за информисање путем електронских и принтаних медија РОМ ПРЕСС чији је председник Ивица Голубовић – онај исти који се спомиње као власник домена лажних Јужних вести.

Адреса за пријем пошиљака? Наравно – Макензијева 79 у Београду.

Сви ови медији и њихови издавачи нуде идентичан контакт телефон.

На њега се јавила мушка особа која није желела да разговара с новинаром Цензоловке. Није желела ни да се представи, будући да је нејасно ко стоји иза фамозног телефонског броја који се појављује на толико различитих места у виртуелном простору.

Није желела да објасни с којом идејом су настали ови сајтови и због чега су њихова визуелна решења и имена толико слична постојећим медијима. За шта служе, како су повезани, како реагују на оптужбе колега да се ради о плагијатима…

На крају, непозната особа затражила је да им се питања доставе електронском поштом. На питање Цензоловке да ли постоје икакве шансе да неко на тај допис одговори, речено је: „Уколико се процени да нас се то тиче.“

Иначе, Зоран Мајдак се у јавности представља као „председник компаније мреже ИНФО 24“, а воли и да истиче да је члан Српске напредне странке.

У таквом, двоструком својству он је упутио писмо подршке сину шефа државе Данилу Вучићу. У писму му је, између осталог, поручио: „Буди јак и бори се, предаја никад није била опција.“

Писмо је објавио „ружни близанац“ kolubarski.info.

КОПИРАЈУ СЕ И НАЗИВИ ТЕЛЕВИЗИЈА

Канал 9 је годинама био једна од две најпознатије крагујевачке телевизије. Сада је основана продукција која се зове исто тако – Канал 9, па је и конкурисала за новац код Министарства културе и информисања за портал raski.rs, у власништву управо људи познатих по плагирању сајтова.

Законски заступник продукције је, наравно, Ивица Голубовић.

На порталу raski.rs, који углавном промовише СНС, највише текстова је потписао Марко Аћимовић, те није јасно како све постиже, пошто је он и директор других телевизија у оквиру мреже Инфо 24.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси