Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужбе против професионалних медија неће променити њихов критички приступ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2021.

Аутор: Ивана Крагуљ Извор: Цензоловка

Тужбе против професионалних медија неће променити њихов критички приступ

Локалним медијима прете тужбом и пре објављивања текста, туже их због пренетог саопштења, а свеједно који се одштетни износ тражи у тужби – пресуда може да доведе до њиховог гашења. И поред тога, ти медији остају привржени поштовању професионалних стандарда и критичком извештавању. „Јавност има право да зна, а ми смо само могућност да им то пренесемо“, објашњава један од уредника и каже да је стално на суду

Увреде, претње и напади на новинаре који поштују стандарде новинарске професије постали су део њихове свакодневице – и не јењавају. Новац на конкурсима за суфинансирање медијских пројеката готово је немогуће добити, приходи од оглашавања су минимални, док су тужбе против медија постале све чешће коришћени вид притиска, али и озбиљна претња за опстанак медија.

То нарочито долази до изражаја код тзв. SLAPP тужби, односно тужби против јавног интереса, где, како то објашњава адвокат Вељко Милић, једна страна, најчешће велика компанија или моћан појединац који су предмет интересовања јавности, не жели да буде предмет интересовања јавности и онда упућује тужбе које су већ на први поглед неосноване.

Тужбе, које се могу поднети због било каквог објављеног садржаја, па чак и због најобичнијег пренетог саопштења, нарочито тешко падају мањим локалним медијима. Ипак, захваљујући подршци публике и солидарности међу колегама новинарима, професионални медији успевају да опстану.

Рад у таквим условима дакако тера новинаре на забринутост, али, како су уредници појединих локалних медија истакли у разговору за Цензоловку, упркос свему не намеравају да одустану од извештавања у јавном интересу. 

Стрика: Прете нам тужбом и пре објављивања текста 

Новосадски Радио 021 био је на мети тужби. Главни уредник портала 021 Зоран Стрика каже за Цензоловку да новинари овог медија увек теже да се максимално заштите када раде на некој рискантној причи јер никоме није циљ да проведе две или три године на суду због једног текста.

„Било коју причу да радимо, имамо у виду поштовање професионалних стандарда, а то је да се потрудимо да дођемо и до оне стране у причи којој можда и није по вољи да говори о одређеним стварима. То радимо да бисмо публици пружили квалитетно новинарство, али и да бисмо сами себе што је више могуће заштитили“, каже уредник портала 021.

Често се новинарима дешава да када и контактирају с тзв. другом страном, добију претње тужбом. Ни новинарима портала 021 то није непознаница.

„Са ситуацијама у којима нам неко прети тужбом пре објављивања текста већ смо се сусретали, тако да она није нова ни за нас ни за бројне друге колеге и колегинице који су се нашли у сличној ситуацији. Уколико имамо сва потребна документа, ако смо проверили све што је важно и контактирали са свима, ту причу објављујемо без обзира на то што неко мисли да има правног основа да нас тужи. Ми се нашим радом потрудимо да их нема“, објашњава Стрика.

НУНС и НДНВ нуде правну подршку новинарима

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине од ове године налазе се на мапи сајта ЦАСЕ, на којој се могу пронаћи организације које нуде правну помоћ медијима, новинарима и организацијама које се нађу на мети вишеструких тужби, дефинисаних као SLAPP тужбе.

Ове тужбе су усмерене на гушење слободе говора и медија. Циљ тужилаца није накнада штете већ да новинари одустану од критичког приступа у свом раду. Тужбе изискују време и новац који редакције и новинари морају да одвоје без обзира на исход поступка. 

ЈУГпресс и Инфоврањске: Тужбе због преношења саопштења 

Међутим, у последње време немогуће је предвидети да ли ће неки садржај повредити нечији углед и част, па макар то било и преношење најобичнијег саопштења, као што је био случај са тужбом Миленијум тима против већег броја медија, међу којима су лесковачки ЈУГпресс и Инфоврањске.

Иако овако апсурдна ситуација тера на размишљање о томе да ли ће сваки следећи садржај који буде објављен моћи да буде злоупотребљен на такав начин, уредници ова два медија се слажу да нема компромиса када је јавни интерес у питању.

Уредница ЈУГпресса Љиљана Стојановић каже да су свесни да би им живот и рад били лакши уколико би престали да критички извештавају.

„Ми немамо страх да и даље објављујемо текстове који су за неке ‘проблематични’ и ‘неподобни’, али и те како постоји интерес јавности да зна то о чему пишемо у њима. Наравно, апсолутно смо свесни чињенице да би нам живот и рад били много лакши, а постојање Регионалне информативне агенције ЈУГпресс загарантовано када бисмо пристали да то не радимо. Сматрамо да је професионални и лични интегритет и слобода да радите свој посао професионално и одговорно и да вам је интерес јавности на првом месту изнад пристајања на компромисе или, како нам се то у разговорима дефинише, да ‘мало отупимо оштрицу писања’“, објашњава уредница ЈУГпресса и додаје да ће и овај тренд проћи, као што су прошле деведесете године прошлог века.

Уредник портала Инфоврањске Саша Стојковић сматра да тај медиј нигде није погрешио и одлучан је у намери да наставе да раде професионално и одговорно.

„У том смислу, страха нема, идемо даље као да се ништа није догодило. Будући да смо једини од 50 медија у Пчињском округу који извештава о стварности, што се може проверити летимичним прегледом овдашњих медија, и то се такође неће променити. Притисака има, стално смо на суду, али остајемо на путу којим идемо 30 година – јавност има право да зна, а ми смо само могућност да им то пренесемо“, истиче Стојковић и додаје: „Све остало је замајавање и скидање кајмака са вруће каше државних донација.“

Упозорење новим генерацијама да „не таласају“

Према Глобалном индексу слободе медија који су Репортери без граница објавили ове године, Србија се налази на 93. месту. У делу извештаја посвећеном Србији наводи се да је у питању земља „слабих институција“, у којој „обећања нису испуњена“, лажне вести се шире званичним каналима, а напади на новинаре су свакодневни.

И поред таквог амбијента за рад новинара, саговорници Цензоловке намеравају да наставе да се новинарством баве професионално и одговорно.

Овакав третман према „непослушним“ новинарима може бити упозорење новим генерацијама да „не таласају“. Ипак, Љиљана Стојановић охрабрује млађе колегинице и колеге да извештавају у интересу јавности.

„Млађим колегама пуна подршка и порука да не пристају да буду дворски новинари било коме и да увек знају да је новинарство, без обзира на то ко је све у њему тренутно, једна часна и узвишена професија. И да се боре за право да могу овим послом да се баве професионално, одговорно, у складу са новинарским кодексом и у искључивом интересу јавности“, поручује уредница ЈУГпресса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси