Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА протерује врачаре са екрана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 02. 2009.

Извор: Политика

РРА протерује врачаре са екрана

Савет РРА упутио је на адресе свих 80 кабловских дистрибутера у Србији захтеве да из својих програма искључе све станице за које је нашим мониторингом утврђено да емитују програм супротан Кодексу понашања емитера и Закону о радиодифузији, каже за „Политику” Горан Караџић, заменик председника Савета РРА.

То се, како каже, пре свега односи на станице које дају простор врачарама, видовњацима, пророцима и које таквим и сличним програмима, а на основу лаковерности гледалаца, остварују профит.

– Кабловским оператерима дали смо веома кратак рок од три дана у којем треба да обезбеде да станице у њиховом систему или престану да емитују такав програм или да их искључе – објашњава Караџић.

Корисници кабловске мреже, без обзира на то код којег КДС дистрибутера су претплаћени, знају да на одређеним каналима царују читачи судбине, пророци, тумачи хороскопа и особе сличног „талента”. Њихове услуге само наоко су бесплатне. Гледаоцима који се јаве на телефонски број назначен на екрану позив се тарифира по посебној знатно вишој цени од уобичајене а колико ће „савет” да кошта, зависи од дужине комуникације и види се кад стигне телефонски рачун.

Кодекс о понашању емитера који је донео РРА забрањује да се емитују програми засновани на окултизму, паранормалним појавама и магији, у којима се манипулише људским слабостима, лаковерношћу, необавештеношћу и незнањем, а ове појаве користе за манипулисање гледаоцима и зараду. Изричито је забрањено и „емитовање програма заснованих на прорицању судбине, тумачењу хороскопа и сличним садржајима који се не могу категорисати у предвиђену и законом нормирану делатност”.

Будући да постоје основане индиције да се ова врста програма заснива на злоупотреби лаковерности гледалаца и на одређеној врсти финансијске злоупотребе настале због необавештености гледалаца, емитовање ове врсте програма није дозвољено. Такви „забавни програми у којима се као тема појављује прорицање судбине, тумачење хороскопа и слични садржаји могу се емитовати под условом да то није једини садржај емисије, и без додатног наплаћивања телефонских позива, СМС порука и других видова комерцијализације ових садржаја”. Ова правила, међутим, важе за станице које имају статус емитера, дакле оне који су на конкурсу добиле дозволу од РРА. Кабловски дистрибутери у својој понуди имају и станице без такве дозволе и које сматрају да за њих не важе ни кодекс ни закон. Управо из тих разлога РРА припрема правилник који ће регулисати област кабловског емитовања програма што сада није случај.

– У постојећим законима нема регулативе која би могла да се примењује без таквог правилника, нити постоји закон који прецизно дефинише права кабловских дистрибутера, као и које програме могу да пуштају, а које не – каже Караџић.

Агенција је мониторингом утврдила да постоји осам станица који нуде одговоре за будућност, решења за љубавне и брачне јаде или здравствене проблеме. Неки КДС дистрибутери у свом пакету имају по једну, а неки и више таквих станица у зависности од профила. Рок да се са екрана повуку пророци истиче крајем ове седмице.

Марија Петрић





Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси