Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мултимедијални профил Срба
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 07. 2012.

Аутор: Ј. С. Извор: Политика

Мултимедијални профил Срба

Корисници интернета у Србији истовремено сурфују, гледају телевизијски програм и читају штампу, показују резултати студије „Мидијаскоуп Јуроп 2012”

 

Телевизија је и даље најпопуларнија у Србији, следе дневне новине, радио и интернет, који управо и јесте место на којем све већи број корисника прати шта пише штампа или шта одлази у етар, показује ново истраживање о употреби медија.

Око половине грађана Србије, тачније 3,2 милиона или 52 одсто, редовно се повезује на светску мрежу, резултати су „Мидијаскоуп Јуропа 2012”. Студију је спровео европски Биро за интерактивно оглашавање (ИАБ), Удружење за промоцију и развој дигиталног маркетинга, које у Србији заступа ИАБ Србија.

– Овде није реч о борби интернета против телевизије, већ о комбиновању два медија – објаснио је Алан Оро, председник ИАБ.

– Новине су и даље веома читане, али је све више дигиталних читалаца.

Према овом истраживању, интернет често служи за конзумирање традиционалних медија: 95 одсто корисника интернета чита вести онлајн, 80 одсто њих овако слуша радио, а 77 одсто на исти начин гледа ТВ програм. Све већи број људи истовремено користи више медија – претражује интернет, чита штампу и прати емисије.

У омиљене активности сурфера у Србији спадају још и отварање електронске поште (99 одсто) и дружење на друштвеним мрежама (78 одсто). Просечан посетилац електронских страна недељно проведе 13 сати онлајн, што је мање од европског просека. Такође, мање је и власника паметних телефона (21 одсто) и таблета (2 одсто), јер преовладавају кућни рачунари. Они који ипак поседују смартфон, користе овај уређај за конекцију на интернет, макар пет сати недељно.

Када је реч о куповини путем интернета, 72 одсто анкетираних шопингује онлајн.

Тако је просечан испитаник у Србији у последњих шест месеци пазарио шест производа у виртуелном свету, на шта је потрошио 161 евро.

Такође, све више људи истовремено прати више медија – у Србији 36 одсто грађана гледа ТВ и сурфује и на то недељно потроши више од сат времена. Међу онима који су у исто време окружени папиром, екранима и најсавременијим апаратима, преовладавају љубитељи забаве, вести и спорта.

„Намеће се закључак да више нема много смисла посматрати коришћење интернета као изоловану активност, будући да истраживање из 2012. показује да корисници више не напуштају један уређај да би конзумирали садржај на другом,” показује истраживање.

У Србији 26 одсто грађана претражује податке о ономе што види на малом екрану, било да је реч о информацијама, појмовима, личностима или производима.

– Ударни термин више не постоји, односно он може да буде било кад и било где – закључује Оро.

Интернет погодно место за оглашавање

Компаније се све чешће одлучују за кампање на сајтовима и друштвеним мрежама, а ово истраживање их упућује на то да 75 одсто сурфера у Србији истражује производе на интернету, као и да 57 одсто њих тврди да им он помаже да купују
паметније.

Половина испитаника потврђује да је важно како се бренд представља на светској мрежи, а многима од њих „Фејсбук” и „Твитер”, између осталог, су послужили и за то да похвале или покуде неку робну марку.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси