Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељене награде победницима конкурса Бетина фотографија године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2021.

Аутор: Бета Извор: Бета

Додељене награде победницима конкурса Бетина фотографија године

Победницима овогодишњег конкурса "Бетина фотографија године" уручене су награде, а изложба најбољих радова по том регионалном конкурсу за новинску фотографију отворена је у београдском Дорћол плацу

Према оцени жирија, прва награда припала је фоторепортерки агенције "Life photo" Сањи Кнежевић за фотографију "У клопци", која је ту награду освојила трећи пут.

Другу награду за фотографију "Quarantine" добио је фоторепортер Bloomberg Media Distribution Оливер Бунић.

Трећа награда припала је фоторепортеру Босанске медијске групе (БМГ) Самиру Захировићу за фотографију "Love".

Специјалну награду публике добио је фриленс фоторепортер Денис Рувић за фотографију "Харис Рудник Бреза", који је на друштвеним мрежама добио 3.412 гласова.

Од ове године Бета је увела и тематску награду за најбољу фотографију из области живота и инклузије особа са посебним потребама.

Новоустановљена награда носи име недавно преминулог глумца из Београда Дамјана Диклића, а награду је освојила фриленс фотографкиња Драгана Удовичић за фотографију "Амина у сензорној соби".

Главни и одговорни уредник агенције Бета Војкан Костић рекао је да се та изложба одржава 18. пут и истакао да је на овогодишњи конкурс пристигло 308 фотографија од 72 фотографа из девет земаља региона.

Он је додао да је на овогодишњем конкурсу учествовало доста младих и фриленс фотографа и истакао да му је посебно драго због тога, јер су на тај начин подржани и фотографи, али је и сам конкурс добио потврду да је поштован у том кругу људи.

"Поставку Бетине фотографије године је путем друштвених мрежа, односно Фејсбука и Инстаграма погледало више од пола милиона људи, тачније 550.000 људи, а у гласању за најбољу фотографију учествовало је 24.000 посетилаца", рекао је Костић.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб (Thomas Schieb), чија је амбасада подржала организацију конкурса, истакао је да му је велико задовољство што је имао прилику да отвори изложбу Бетине фотографије године.

"Ове године, већ 18. пут се одржава ова значајна манифестација и можемо са правом да кажемо да је постала институција за цео регион. Добили смо фотографије из девет земаља југоисточне Европе и могу само да кажем, кад би само сарадња на политичком нивоу била тако лагодна и тако некомпликована, као што је то случај у области културе и уметности, онда би нам свима било много лакше", рекао је Шиб.

Он је истакао да те фотографије нису значајне само по уметничком аспекту, већ и по њиховом садржају.

"Оне приказују све оно што се протеклих 12 месеци догадјало и са чиме су људи морали да се суоче. То су теме као што су еколошке демонстрације, земљотреси, то су теме као што је љубав, али је тема и пандемија која нас је све прошле године и протекле године веома заокупирала", истакао је Шиб.

Новоустановљену награду која носи име глумца Дамјана Диклића, уручила је његова сестра Јана Диклић, која је истакла да су том наградом желели да дају мали допринос визибилитету особа са посебним потребама.

"Као што је то и Дамјан успео да уради својим учешћима у позоришним и плесним пројектима и ту пре свега мислим на инклузивне пројекте. И да на симболички начин наставимо тај траг који је Дамјан оставио у друштву, показујући нам да је различитост богатство за сваку заједницу која је прихвати, препозна и упозна, укључујући особе са посебним потребама, али мислим овде и на све друге мањинске популације у свакодневним активностима и животу", рекла је Диклић.

Жири је радио у саставу историчарка уметности Милена Марјановић и фотографи Ненад Петровић и Имре Сабо, који су одлучили о првој, другој и трећој награди у главној конкуренцији.

Посетиоци изложбе имаће прилику да виде 44 изабране фотографије, од 308 фотографија пристиглих на конкурс.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси