Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Апелациони суд коначно заказао суђење Драгољубу Симоновићу због паљења куће новинара Милана Јовановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2021.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Апелациони суд коначно заказао суђење Драгољубу Симоновићу због паљења куће новинара Милана Јовановића

За 14. октобар, у 10 часова, у великој судници Апелационог суда заказана је јавна седница на којој ће почети одлучивање о једној од најважнијих пресуда у Србији, изреченој за напад на новинара Милана Јовановића и његову супругу Јелу Дељанин у децембру пре скоро три године.

Седам месеци после изрицања првостепене осуђујуће пресуде против Драгољуба Симоновића, бившег високог функционера Српске напредне странке и председника Општине Гроцка, и два његова саучесника и извршилаца налога за напад Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, коначно ће почети процес пред апелацијом.

Ово је за Цензоловку потврдила портпаролка Апелационог суда, судија Мирјана Пиљић.

Окривљена тројка је првостепеном пресудом Другог основног суда осуђена на укупно 12 година и шест месеци затвора. Ова пресуда је у много чему историјска јер је њоме први пут у Србији један високи функционер владајуће партије осуђен за напад на новинара.

Ипак, пресуда је оспорена жалбама тужиоца Другог основног јавног тужилаштва на висину казне, као и жалбама одбране, која је током првостепеног поступка тврдила, између осталог, и да Драгољуб Симоновић није издао наредбу да се запали кућа новинара Милана Јовановића, већ да су му то „напаковали“ бивши високи функционери МУП-а.

Како ће судити Апелациони суд

Према речима судије Мирјане Пиљић, на јавној седници Апелационог суда прво ће судија известилац у овом случају Душанка Ђорђевић изнети пресуду и њено образложење, а затим ће тужилац, кога одреди Апелационо тужилаштво, образложити своју жалбу којом се за Драгољуба Симоновића тражи максимална казна од осам година затвора.

Реч ће добити и адвокати одбране који ће изнети своје аргументе за обарање првостепене пресуде.

Након ове јавне седнице, трочлано судско веће, са судијом Бојаном Пауновић на челу, повући ће се и током овог дела седнице, који ће бити затворен за јавност, донети одлуку да ли се жалбе прихватају или одбацују.

Одлука се затим, са писаним образложењем, поштом шаље странкама у поступку. Када ће она бити донета и отправљена, не може се унапред рећи са сигурношћу.

У случају убиства Славка Ћурувије, рецимо, од првостепене пресуде до њеног обарања на Апелационом суду, обзнањивања и враћања у поновљени поступак протекло је готово пуних годину и по дана, а донета је 20 година након убиства.

Медијска заједница у Србији и релевантне међународне организације више пута су упозориле да суђења за нападе на новинаре, а посебно у случају Милана Јовановића, морају бити ефикаснија. Правда на коју се предуго чека престаје да буде правда и постаје охрабрење за погоршање безбедности новинара.

Откако је донета првостепена пресуда против Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића догодили су се нови вербални напади на Милана Јовановића и његова безбедност је још више угрожена.

Напади из владајућих структура Општине Гроцка уследили су након што је на локалном порталу Жиг инфо објављена прича о бројним саветницима које Општина запошљава.

Међу саветницима је откривена и новинарка ТВ Пинк Гордана Узелац, власница уговора тешког милион и по динара.

Новинар Жељко Маторчевић, аутор текста о ангажовању новинарке блиске председнику Србије Александру Вучићу, такође је изложен вербалним нападима и прогону. Подсећамо да је тежак физички напад на Маторчевића, после кога је завршио у болници са поломљеном јагодичном кости, остао нерасветљен, а починиоци некажњени.

Милан и Јела и даље трпе последице напада

Да подсетимо, у првостепеној пресуди се наводи да је у јесен 2018. године Драгољуб Симоновић наредио напад на Милана Јовановића због текстова у којима је раскринкавана корупција у општини Гроцка, а потом је формиран подстрекачки ланац извршилаца овог кривичног дела, у којем су сви били свесни да њихово деловање може довести до највеће трагедије и смртног исхода.

Новинар Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин избегли су најгору судбину само захваљујући Јелиним огромним напорима да полуонесвешћеног Милана извуче из запаљене куће. Обоје су изгубили не само имовину коју су стицали целог живота већ и здравље, и до данас трпе последице напада.
 

Овај текст настао је у оквиру пројекта „Заштита права на слободу изражавања у правосудном систему Србије“, који спроводи Славко Ћурувија фондација, а финансира Европска унија. Ставови изречени у овом тексту представљају ставове аутора и не одсликавају ставове ЕУ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси