Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одржана припремна рочишта по тужбама Миленијум тима против оснивача и уреднице ЈУГпреса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2021.

Извор: Југпрес

Одржана припремна рочишта по тужбама Миленијум тима против оснивача и уреднице ЈУГпреса

Пред Вишим судом у Београду одржана су два припремна рочишта по тужбама приватне компаније Миленијум тим против оснивача Регионалне информативне агенције ЈУГпрес, НВО Центар за демократју и развој југа Србије, и главне и одговорне уреднице Љиљане Стојановић.

Миленијум тим је тужбе поднео зато што је ЈУГпрес објавио извештаје са две прес конференције Народне странке у Врањској Бањи и Лесковцу, на којима је било речи о пословима те компаније у локалу, а одштетни захтеви су били по 100.000 евра по тужби због “умањења вредности жига”, како се наводи у тужбама.

Укупни захтев за одштету је био 200.000 евра.

Иако су са пресс конференције Народне странке у Лесковцу извештавали скоро сви локални медији у овом граду Миленијум тим је тужио само због изветавања ЈУГпреса.

Због великог притиска јавности Миленијум тим је захтеве за одштету смањио на по 100 евра по тужби али од тужби против медија није одустао.

Адвокат Асоцијације независних локалних медиј Локал прес Драган Лазаревић , који заступа оснивача ЈУГпреса и главну и одговорну уредницу , сматра да су ове тужбе велика претња ЈУГпресу али и опомена другим медијима.

Додаје да то што је Миленијум тим смањио висину одштетног захтева суштински не значи ништа јер су тужбе поднете само зато што је ЈУГпрес радио свој посао, извештавао са пресс конференције што, сматра, говори о великим притисцима на независне медије.

Он сматра да чињеница да нису тужени сви локални медији који су пратили конференције за новинаре Народне странке у Лесковцу и Врању значи да се највећи притисак врши на медиј који покушава да објективно информише читаоце.

„Овако се врши притисак на одређене локалне медије, јер и медија у локалу има различитих. Значи, највећи притисак се врши на медиј који покушава да ради независно, да објективно информише читаоце“, подвукао је Лазаревић.

Сем ових тужби за исте текстове са конференције за новинаре у Врањској Бањи оснивача ЈУГпреса и главну и одговорну уредницу тужили су приватним тужбама и двојица директора Миленијум тима, Иван Бошњак и Стојан Вујко, за “душевни бол” и они траже одштету од два милиона динара.

А ове исте тужбе су чак пет пута стизале у редакцију ЈУГпреса.

Због висина одштетних захтева у тужбама таксе за одговор адвоката су биле веома високе за један медиј, нарочито локални.

Занимљиво је да ни “Миленијум тим” ни двојица директора нису упутили никакве деманте на извештаје због којих су тужили нити су реаговали на било који други начин који предвидја Закон о јавном информисању а пре подношења тужбе.

У редакцији Регионалне информативне агенције ЈУГпрес наводе да, ма колико били у тешком финансијском положају јер су практично означени као “непријатељи власти”, због чега им ни пројекти не пролазе на медијским конкурсима а нико од привредника не сме с њима да има било какав пословни аранжман због притисака политичара, настављају са својим радом уз поштовање свих професионалних стандарда , Етичког кодекса новинара и начела да раде искључиво у интересу јавности.

Миленијум тим је тужио, сем ЈУГпреса, и портал Инфо Врањске, Данас, Н1, Њузмакс Адриа, портал Нова.рс, Не давимо Београд и портал Србин инфо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси