Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приведен у полицију због сатиричног "твита"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Biz Life

Приведен у полицију због сатиричног "твита"

Један од аутора текстова на порталу њуз.нет Горан Мирковић приведен на информативни разговор у полицију у Новом Саду због сатиричног коментара на Твитеру.

 

Након што је на овој друштвеној мрежи пре пола године написао: "Напокон имам везу на даљину - продао сам девојку у бело робље", Мирковића су, како пише у његовим твитовима, пробудила униформисана лица у чијој је пратњи отишао до зграде полиције, притом одбијајући да му објасне због чега је неопходно да да исказ, пише портал 021.

„У уторак су ми на врата дошли људи из полиције и уручили ми позив да се по грађанској дужности појавим сутра у станици. Био сам збуњен, али су ми они рекли да се ради о “нечему из града”, те да ми неће бити неопходан адвокат. Када су отишли, погледао сам позив и кривично дело у њему: члан 388 Кривичног законика - трговина људима,“ рекао је Мирковић за Ало!

У новосадској полицији потврдили су да је Мирковић био на информативном разговору по захтеву Управе граничне полиције из Београда.

„Понашали су се нормално и цивилизовано. Нису ми упутили ни најмањи ружан коментар. У једном моменту, наспрам мене је сео полицајац и питао ме: “Да ли ти је ово познато?” и прочитао ми са папира тај твит од пре шест-седам месеци. Био сам забезекнут. Тема је озбиљна, али ово је био очигледан плод сатире. Рекао сам да су сви моји твитови такви и да нема стварних догађаја и стварних људи,“ рекао је овај твитераш.

Бранко Стаменковић, посебни тужилац за вискотехнолошки криминал, рекао је за Ало! да полиција има обавезу да провери сваку пријаву грађана. „С обзиром на то да је изјава била написана на јавном „тwиттер“ налогу, могуће је и да је неки твитераш обавестио полицију, а дужност полиције у том случају је да провери наводе, поготово када је у питању тако озбиљно кривично дело као трговина људима,“ каже он и додаје да Републичко тужилаштво у овом конкретном случају није добило пријаву, али да је свеједно требало проверити.

У току јучерашњег дана ова вест је изазвала праву буру на друштвеним мрежама, па су тако остали твитераши на hashtagu #mup, почели да остављају твитове у којима МУП-у Србије „признају своје злочине“ или објављују најаве за будуће „нелегалне акције“. Наравно, да не буде забуне, и ти твитови су афористични.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси