Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Председница ЕК: Морамо заштитити оне који стварају транспарентност – новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2021.

Аутор: ЕФЈ Извор: НУНС

Председница ЕК: Морамо заштитити оне који стварају транспарентност – новинаре

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен одржала је 15. септембра годишње обраћање о стању Уније пред посланицима Европског парламента.

Наиме, у свом говору нагласила је потребу боље заштите новинара, независности медија и права јавности на информације. Европска федерација новинара (ЕФЈ) поздравила је снажну изјаву у корист слободе медија и затражила конкретне обавезујуће иницијативе за земље чланице ЕУ да ове речи постану стварност.

Она је одржала дугачак говор у коме је изложила своју визију будућности Европе и поново потврдила европске вредности “садржане у уговорима, као што су владавина права и слобода изражавања“.

Први пут је споменула погоршање стања слободе медија у Европској унији, наводећи бројне нападе са којима се новинари све чешће суочавају и трагична убиства Дафна Каруане Галиције на Малти, Јана Куциака у Словачкој и Петера де Фриса у Холандији.

“Новинари су мета само због обављања свог посла. Некима је прецћено, неки су претучени, а нажалост, неко је и убијен. Управо овде, у нашој Европској унији. Допустите ми да споменем нека од њихових имена: Дафна Каруана Галиција, Јан Куциак и Петер де Фрис. Детаљи њихових прича могу бити различити, али заједничко им је да су се сви борили и погинули за наше право на информисаност. Информације су јавно добро. Морамо заштитити оне који стварају транспарентност – новинаре”, истакла је она.

Она је најавила две предстојеће иницијативе: препоруку ЕУ о обезбеђивању безбедности новинара и медијских радника – коју ће представити комесарка Вера Јоурова у четвртак 16. септембра – и Европски закон о слободи медија.

„Морамо зауставити оне који угрожавају слободу медија. Медијске компаније не могу да се третирају само као још један посао. Њихова независност је од суштинског значаја. Европи је потребан закон који штити ту независност – а Комисија ће у наредних годину дана да донесе Закон о слободи медија. Бранити слободу медија значи бранити нашу демократију“, додале је она.

„Поздрављамо ово обраћање о стању у Унији које по први пут укључује снажне изјаве и залагање за слободу медија“, реаговао Могенс Бличер Бјерегард, председник Европске федерације новинара (ЕФЈ). “Али ситуација се до те мере погоршала, са 14 убистава новинара у државама чланицама ЕУ од 2015. године, да је у питању и предузимање мера које присиљавају државе на акцију.”

„Надамо се да ће Препорука ЕУ о безбедности новинара, која ће бити представљена сутра, позвати на бољу социјалну заштиту новинара, посебно фриленсе. И бољу заштиту новинарки и новинара из мањина. Такође смо затражили од Европске комисије да обратити пажњу на полицијско насиље над новинарима, те да промовише дијалог између држава чланица ЕУ, новинарских саморегулаторних тела и новинарских удружења и синдиката “, додао је генерални секретар ЕФЈ-а Рикардо Гутиерез. „Изнад свега, ЕУ би требало да процени стање слободе штампе у свакој држави чланици и њену еволуцију из године у годину. Крајње је време да именујемо и посрамимо државе чланице ЕУ које не чине ништа или готово ништа за заштиту новинара.“

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси