Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар добио отказ због питања градоначелнику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2012.

Аутор: А. И. Извор: Данас

Новинар добио отказ због питања градоначелнику

Новинар Дејан Игњић добио је отказ у новосадском листу Дневник пошто је одбио да измени и „ублажи“ питања упућена градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу.

Игњић је у писму медијима, председнику Србије и амбасадама западних земаља навео да је, према претходном договору, кабинету градоначелника послао питања о комуналним проблемима града, а потом га је уредник градске хронике позвао на разговор и тражио да измени и поново пошаље питања, јер су „лоше стилски написана“. Пошто је одбио то да уради, сутрадан му је саопштено да редакција раскида уговор о раду.

- Праве разлоге не знам, али сигурно је било неких притисака, вероватно политичких, иако су ме у кабинету градоначелника уверавали да су питања у реду и да нема никаквих проблема. Више од 10 година се професионално бавим
новинарством и у својој каријери овакво ниподаштавање, каљање угледа и вређање интелигенције нисам доживео, каже Игњић. Он тврди да је у већем делу првог мандата Игора Павличића, од 2008. године, пишући за Грађански лист и Дневник, био на „црној листи“ и да су му то рекли у кабинету градоначелника, односно да на његова питања која је слао мејлом, није одговарано.

- Притом, ниједном није била реч о измишљеним аферама или таблоидним темама, већ сам питао и писао о догађајима и радовима који су од интереса за грађане.

Не знам шта ћу радити, али после овога не верујем да ћу наћи посао у медијима у Новом Саду, где су новинари у заиста незавидном положају - истиче Игњић.

Независно друштво новинара Војводине указало је да је положај новинара у Србији све тежи и да су новинари принуђени да потписују уговоре који ни на који начин не штите њихова права, а потом те уговоре послодавци раскидају кад год им се
прохте, а поготово ако новинари не извештавају у складу са општеприсутном (ауто)цензуром. У јучерашњем Дневнику изашао је интервју са градоначелником Новог Сада Игором Павличићем који садржи и нека питања која је поставио Игњић, али је потписан други новинар.

Из кабинета градоначелника је саопштено да је „беспредметно и скандалозно доводити у везу градоначелника Новог Сада са уређивачком политиком и интерним односима уредника и новинара у независном листу Дневник“. „Недопустиво је да се
радно-правни статус новинара повезује са утицајем градоначелника.“

Дневник: Престала потреба за Игњићем

Главни и одговорни уредник Дневника Александар Ђивуљскиј каже за Данас да Дејан Игњић није добио отказ, него је с њим раскинут ауторски уговор, јер је престала потреба за његовим ангажманом.

- Игњић је хтео да направи политичку причу тамо где је нема. Ово није његова мрља у каријери, једноставно, престала је потреба за његовим радом - каже Ђивуљскиј.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси