Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пораст хапшења и насиља над новинарима у Афганистану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2021.

Аутор: Медиацентар Сарајево Извор: Цензоловка

Пораст хапшења и насиља над новинарима у Афганистану

Талибани су новинаре у Афганистану малтретирали, хапсили и тукли кабловима, а неки новинари су, како пишу Репортери без граница, били изложени мучењу.

У Афганистану је у посљедњих неколико седмица забиљежен пораст хапшења и употребе насиље над новинарима што, према писању Репортера без граница, представља алармантну прекретницу у понашању талибана према новинарима у тој земљи.

Главни секретар Репортера без граница Цхристопхе Делоире рекао је да су талибани за мање од мјесец након преузимања власти у Афганистану, дозволили да им маске падну и да би једини начин да докажу своја обећања о поштивању слободе медије и заштите новинара у тој земљи био да приведу починитеље тих насиља правди и спријече даља кршења основних права новинара.

Насиље над новинарима забиљежено је у главном афганистанском граду Кабулу 8. септембра ове године након што је прекинут и проглашен незаконитим протест за права жена, а Репортери без граница пишу да су се међу жртвама насиља нашли Таqи Дарyаби и Нематуллах Наqди који раде као фотографи и сниматељи за дневне новине Етилаат Роз („Неwсдаy“).

Они су, како се наводи, ухапшени док су пратили наведени протест у Кабулу и одведени у полицијску станицу гдје су раздвојени, претучени и бичевани кабловима, а након што су затражили њихово пуштање на слободу, ухапшено је још троје новинара тог медија.

Уредник Етилаат Роза Заки Дарyаби је на свом Twitter профилу објавио фотографије Дарyабија и Наqдија на којима један од њих, како пише Радио Слободна Европа, има велике, црвене маснице на леђима и ногама, а други на раменима и руци, а наводи се и да су на њиховим лицима биле видљиве модрице и посјекотине.

Дариаби је, како пише Радио Слободна Европа, рекао како је премлац́ивање новинара послало језиву поруку медијима у Афганистану, као и да је након преузимања власти од стране талибана одлучено да новине Етилаат Роз наставе са радом у нади да нец́е бити великих проблема за медије и новинаре наводећи да је та нада коју је имао за будућност медија и новинара у тој земљи, уништена.

Репортери без граница наводе да су у Афганистану узнемиравани и страни новинари, као и да је фотограф Лос Ангелес Тимеса Марцус Yам на Twitteru написао да је спријечен да извјештава да протеста за права жена уз образложење да је у исламу забрањено фотографисати жене, а наводи се да је другом фотографу одузимана опрема два пута, као и да је забиљежен случај гдје је страни репортер претучен, ухапшен и ослобођен након два сата.

И домаћи и страни новинари се, како пишу Репортери без граница, плаше да ће их талибани заустављати на контролним пунктовима који су постављени скоро по цијелом Кабулу, као и да талибани планирају наметнути нова правила о дигиталној комуникацији и да покушавају контролисати цхатове и апликације попут WхатсАппа што такођер изазива забринутост код новинара чија се слобода у тој земљи из дана у дан смањује.

Радио Слободна Европа пише да су независни медији у тој земљи, доживјели процват у посљедњих 20 година, као и да за вријеме владавине талибана у Афганистану од 1996. до 2001. године независних медија није ни било.

Талибани су 15. августа ушли у главни град Кабул и преузели власт у Афганистану, а након тога су, између осталог, поручили да ће поштовати слободу медија у Афганистану.

Према Индексу медијских слобода Репортера без граница за 2021. годину Афганистан се налази на 122. мјесту од 180 земаља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси