Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Положај новинара све тежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: РТВ

НДНВ: Положај новинара све тежи

Независно друштво новинара Војводине указало је у саопштењу, којим се обраћа јавности, да је положај новинара у Србији све тежи.

 

"Новинари су принуђени да потписују уговоре који ни на који начин не штите њихова права, а потом те уговоре послодавци раскидају кад год им се прохте, а поготово ако новинари не извештавају у складу са општеприсутном (ауто)цензуром. Најновији "инцидент" у новосадском "Дневнику", где је са новинарем Дејаном Игњићем раскинут ауторски уговор из "непознатих разлога", најбоље сведочи о девастацији новинарске професије и припитомљавању новинара", наводи се из НДНВ.


Како стоји у саопштењу, уредници више не обављају своју професионалну и људску улогу, да штите новинаре и уређивачку политику, већ служе искључиво за то да заштите политичаре и друге моћнике од новинара и, евентуално, провокативних питања. Раскид уговора у "Дневнику" је уследио након тога што је процењено да су питања које је овај новинар хтео да постави градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу – "неподобна". Новинар је са правом одбио да "преправљена" питања пошаље Павличићу.

"НДНВ је већ више пута упозоравао да је пресија под којом новинари раде штетна не само за њих, већ и за медије, али и друштво у целини. Новинарство мора да има корективну улогу у друштву, иначе се претвара у "пропагандно средство", које се по правилу, на крају, и пропагандистима обије о главу", истичу у НДНВ.

Како се наводи у саопштењу,  колико год је страшна чињеница да медијима у Србији у великом броју управљају "партијски послушници", толико је потребно да и сами новинари "осветле" властити положај, искажу међусобну солидарност и схвате да једино професионално новинарство, уз поштовање етичких стандарда и константну едукацију – може да им обезбеди излаз из "баруштине" у којој се медији и новинари данас налазе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси