Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због вређања новинара Драгани Сотировски прети искључење из НУНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 08. 2021.

Аутор: Јужне вести Извор: Нова С

Због вређања новинара Драгани Сотировски прети искључење из НУНС-а

Због ниподаштавања новинарске професије, као и вређања новинара Јужних вести и других независних медија Суд части ће, како је рекао председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић, разматрати изјаве градоначелнице Ниша Драгане Сотировски, која има замрзнуто чланство у том удружењу, и одлучивати о трајном искључењу. Одлука ће, каже, бити донета до краја септембра.

Пре око 10 година садашња градоначелница Ниша, а некада новинарка, примљена је у НУНС, али је, каже Бодрожић, при ступању на функцију начелнице Нишавског округа, сама замрзла чланство у том удружењу, преносе Јужне вести.

Иако тада због њеног стажа и препорука није било спорно да постане део удружења, ситуација је промењена након серијала изјава у којима Сотировски потцењује новинарску професију, новинарима држи лекције и вређа их, па је и поднет захтев за њено искључење. Зато ће о њеном даљем чланству одлучивати Суд части.

„Када је дошла на функцију начелнице Округа, она је сама замрзла чланство у НУНС-у. Међутим, сада последњих месеци након серије њених изјава у којима ниподаштава новинарску професију, вређа колеге и колегинице из Јужнх вести и других независних медија било је прво разговора, а сад смо и добили званично да се Суд части позабави њеним случајем“, рекао је Бодрожић.

Додаје да не може да прејудицира шта ће се дести, али да ће Суд части ценити њене изјаве које су противне новинарској професији и које унижавају еснаф.

„Које су неразумљиве да долазе од политичара, а камоли ако је тај политичар или политичарка по професији новинар, то је заиста фрапантно онако нешто што се десило са њом, очигледно да тај излив власти утиче на многе људе, па и на њу“, наводи председник НУНС-а.

Одлуку ће, каже, донети до краја септембра на седници Суда части.

Иначе, већ неколико месеци градоначелница Ниша новинарима Јужних вести одговара на начин на који су новинари и удружења оценили неадекватним, а у једном случају су реаговали и да је јавно дискриминисала медије и прекршила Закон.

Пет месеци је прошло откако је градоначелница на питање новинарке Јужних вести зашто ни из њеног Кабинета, али ни од градских функционера и надлежних служби нема одговара на питања које новинари овог портала постављају у име грађана и да ли је то уобичајена пракса за све медије у Нишу, одговорила да то није уобичајена пракса.

„Медији који коментаришу наше одговоре неће добијати одговоре убудуће“, то су биле речи градоначелнице Ниша, која је по професији новинарка, уз објашњење да то важи пре свега за писане медије и портале, а да ће одговоре слати тамо где се чују.

Само неколико дана после тога, када је симболично засадила дрво у двориштима 3 школе, најпре није желела да одговори на питање и поручила да новинари Јужних вести „препишу“ одговор од других колега. Након поновљеног питања – одговорила је.

Најновији случај био је почетком јула, када је Сотировски затражила од новинара Јужних вести да је више не зову, јер се она неће јављати, као и да њена ПР служба одговара само на, како их је назвала, „како треба“ питања. Тада је одржала и телефонску лекцију новинарства новинарки тог портала.

Ни на те изјаве није изостала реакција новинара и представника удружења, који су навели да је понашање прве даме Ниша недопустиво, а коментар је био и као да се свети бившим колегама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси