Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест Милановчана: Ковачевић одмах да повуче тужбу против Таковских новина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2021.

Аутор: Љубица Сокић Извор: Nova.rs

Протест Милановчана: Ковачевић одмах да повуче тужбу против Таковских новина

"Председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић располаже нашим новцем, а на све начине покушава да застраши медије, о чему сведочи и тужба против 'Таковских новина', оценио је данас на протесту испред тамошње локалне самоуправе председник ОО УС "Слога", Владимир Радосављевић где се окупило више од сто житеља.

"Наш синдикат се брине о егзистенцијалним проблемима свих запослених, па тако и члановима редакције горњомилановачког листа. Ако би се ова тужба, у којој Ковачевић тражи одштету од милион динара за наводну повреду угледа и части, спровела до краја ми, грађани, бисмо остали без новина путем којих се информишемо шездесет година, а они без посла", навео је Радосављевић.

Са друге стране, истакао је он, синдикат "Слога" се залаже за демократско и слободно друштво, а сви грађани Горњег Милановца захваљујући "Таковским новинама" деле и добре и лоше тренутке.

"Један од основних постулата слободног друштва је независно новинарство и право на мишљење. Износ који Ковачевић тужбом захтева је проистекао из жеље да се овај лист угаси. Зато захтевамо од њега да одмах повуче тужбу и "Таковске новине" извуче из проблема у који их је сам увукао. Такође, тражимо, да сви медији буду подједнако третирани када је у питању финансирање, како новац не би добијали само њихова партијска гласила", закључио је он уз стихове Јована Јовановића Змаја - поштење се не мож купит, јер га поштен не продаје ни за блага сва голема. А непоштен продо би га,ал га нема...

Љиљана Браловић из горњомилановачког села Прањани, потез председника општине Дејана Ковачевића који је тужио "Таковске новине" оцењује као јефтину трговину.

"Цена његовог образа је милион динара, значи он тргује њиме, а ко то чини и нема образ", казала је она за Нова.рс.

Према њеним речима, Ковачевићеви поступци воде ка гашењу најстаријег локалног листа уколико та редакција буде морала да му исплати толику суму новца.

"Жеље нашег председника су да докаже да је частан и исправан, човек од угледа. Међутим, није довољно ставити скупу кравату да би било ко, па и он, био угледан, већ се то чини радом, трудом, делима и поступцима", истакла је Браловић.

Они, како наглашава, не виде то у њему, имајући у виду чињеницу како се понео према грађанима када су у питању геолошка истраживања литијума на подручју горњомилановачке општине о којима је ћутао.

"О Ковачевићу само то довољно говори, јер тако се не понаша један народни администратор, али и чињеница да су "Такoвске новине" добиле 200 хиљада динара из буџета који ми пунимо", закључила је она за наш портал.

Милисав Мирковић сматра да су "Таковске новине" објективан лист јер су само пренели саопштење које је радила једна новосадска агенција и ничим нису повредили правила новинарске професије.

"Из тога су извучени делови који се односе на рад "Нивеус тима" и локалне самоуправе везано за социјалну политику. На медије не треба вршити притисак и треба их оставити да објективно раде свој посао", рекао је он за Нова.рс.

"Таковске новине објективно прате и рад горњомилановачке локалне самоуправе, председника Ковачевића, свих органа и тела", закључио је Мирковић.

Уредник и новинар "Таковских новина", Небојша Савић је једно од лица против кога је тужба поднета.

"То је њихов покушај да нас застраше, а ја желим да се захвалим свима који су нам пружили подршку, међу којима су чланови НУНС- а, као и "Грађанске иницијативе". Ми нисмо организатори ни иницијатори протеста, али бескрајно хвала нашим суграђанима који су увек уз нас и вама колегама који пратите протест. Данас само извештавамо у складу са нашом професијом, будући да нисмо политички обојени. Трудимо се да будемо информативни мозаик и сервис свих житеља Горњег Милановца", рекао је он за Нова.рс.

Подсећамо, председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић тужио је двојицу новинара „Таковских новина“ и ту редакцију, захтевајући одштету од милион динара, због повреде части и угледа. Иначе овај лист постоји шест деценија, има тираж око 3.000 примерака, а у редакцији је запослено деветоро људи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси