Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Даница Вученић: Народни адвокат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2021.

Аутор: Радован Балаћ Извор: Данас

Даница Вученић: Народни адвокат

Новинарка Даница Вученић, ауторка бројних култних телевизијских емисија, враћа се на мале екране после вишегодишњег одсуства.

Најновије појачање ТВ Н1 од септембра ће водити нову дневну емисију, у којој ће кроз форму интервјуа, по којој је позната широј јавности у Србији, са својим гостима анализирати актуелне дневнополитичке догађаје.

„У времену у коме професионализам у медијима може евентуално да се пронађе под микроскопом, Н1 доследно брани боје новинарског тима“, истакла је тим поводом Даница Вученић.

„Медији под контролом власти у данашњој Србији су замена за пендрек и лисице Милошевићеве Србије“. Том бритком метафором Даница Вученић описује медијску слику Србије данас, на чијем је челу Александар Вучић, који је у деведесетим био и министар информисања у једној од влада Слободана Милошевића.

Највећи део своје новинарске каријере провела је у РТВ Б92 где је више година била аутор емисије „Кажипрст“.

„Темпераментна Зрењанинка се без пардона хвата у коштац са свим горућим проблемима у друштву, до последњег тренутка покушавајући да сваког радног јутра пронађе што компетентнијег саговорника. А после тога се, у име пола милиона слушалаца деведесет двојке, трансформише у народног адвоката који питањима просто самеље госта. При том, није нашпанована само на задавање, него и на примање удараца који су у оваквој форми интервјуа просто неизбежни“, описао је колега Даницу која је тада била звезда Б92.

Наставила је тако и у војвођанском јавном сервису, РТВ Војводина, где је водила емисију „Један на један“.

У тим интервјуима, као у кошарци, фудбалу и другим спортовима госте је, најчешће политичаре, држала у потпуном пресингу не дозвољавајући скретања са теме или избегавање одговора на питања.

Многи су остајали без даха и за тих пола сата добро се презнојавали подсећајући на ђаке који одговарају пред учитељицом.

Зато су представници власти одлучили да је бојкотују, а Даница је због тога одлучила на радикалан потез – да напусти новинарство. Срећом није дуго издржала без новинарства, па се после две године на позив Бранкице Станковић вратила у Инсајдер тим. Ауторка је и неколико документарних филмова. Радила је ТВ емисију „Квака 23“ у продукцији Агенције Фонет и подкаст „У микрофон“ портала Истиномер.

Темпераментна Зрењанинка дипломирала је новинарство на Факултету политичких наука. Добитник је бројних награда међу којима,“Витез позива“ уз образложење „зато што је на најбољи начин усагласила професионално звање и савест“, награде за етику и храброст „Душан Богавац“ као и награде „Освајање слободе“ коју додељује Фонд „Маја Маршићевић Тасић“. Награда се додељује женама за њихов допринос за рад и промоцију људских права, правне државе, демократије и толеранције у политичкој комуникацији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси