Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТВ-у 25 милиона динара државне помоћи за дигитализацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 08. 2021.

Аутор: Невена Петаковић Извор: Нова економија

РТВ-у 25 милиона динара државне помоћи за дигитализацију

Комисија за контролу државне помоћи одобрила је државну помоћ Радио-телевизији Војдводине (РТВ) у износу од 25 милиона динара за Пројекат дигитализациије аудио-визуелног материјала. РТВ ће новац добити од Миниистарства културе и информисања.

У решењу Комисија наводи се да је државна помоћ РТВ-у усклађена са правилима за доделу државне помоћи.

У образложењу решења се пише да је циљ Пројекта да се спречи пропадања архивског материјала и оствари могућности да се архивска грађа користи и сачува. Наводи се и да филмска и аудиовизуелна архива садржи материјал произведен у РТВ од 1968. године до данас.

Укупан буџет за реализацију пројекта износи 95 милиона динара, од којих је за сваку годину (2021, 2022. и 2023.) корисник из сопствених средстава обезбедио по пет милиона динара.

У Пројекту дигитализације представљен је временски оквир реализације пројекта. Током 2021. године планира се израда пројекта, током 2022. године опремање и обука корисника,  а током 2021, 2022. и 2023. године преснимавање и архвирање. После 2023. године РТВ наставља редовно архивирање сопственим средствима и капацитетима, пише у образложењу решења Комисије.

Износ средстава потребан за реализацију Пројекта дигитализације у 2021. години је 30 милиона динара, од којих је из буџета Републике опредељен износ од 25 милиона динара, док РТВ из сопствених средстава обезбеђује пет милиона динара.

Комисија је у решењу наложила Министарству кулутуре и информисања да у року од три дана од дана потписивања, достави Комисији за контролу државне помоћи Уговор о финансирању који се закључује између Министарства културе и информисања и Јавне медијске установе "Радио-телевизија Војводине".

Планиране активности у оквиру Пројекта дигитализације подразумевају израду пројекта архивирања филмских и магнетних медија, набавку сервера за унос дигитализовног материјала, набавке сервера за трајни смештај дигиталне архиве, набавку филмског ХД скенера, набавку система за трајно архивирање, опремање станица за унос материјала, колор корекцију, рестаурацију и трајно архивирање.

У плану су и тренинг и обука корисника, припреме архивског материјала за преснимавање, организације уноса, чувања и претраге пратећих података (МАМ), дигитализација, архивирање и прављење резервне копије...

У решењу се истиче и да се средства не могу користити за комерцијалне активности РТВ-а.

Комисија наводи да је у Предлогу уговора прописана обавеза Министарства културе да обезбеди средства у износу од 25 милиона, као и обавеза да та средства морају бити реализована до 31. децембра 2021. године.

РТВ је у обавези да извештај о утрошеним средствима достави у року од 30 дана од дана реализације последње пројектне активности, а најкасније до 31. јануара 2022. године.

Комисија је нагласила да је овом приликом само утврдила да ли је државна помоћ у складу са правилима за доделу државне помоћи, али да је даља контрола трошења јавних средстава и коришћење тих средстава на даваоцима државне помоћи. Они су, наиме,  у обавези да врше надзор да ли корисник државне помоћи троши средства у предвиђеном износу и за намену за коју су му та средства додељена.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси