Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарки Данаса Марији Кртинић награда Лаза К. Лазаревић за најбољу причу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 08. 2021.

Извор: Данас

Прича "Успомена из Сокобање", издвојила се као формално и тематски супериорно остварење

Новинарки Данаса Марији Кртинић награда Лаза К. Лазаревић за најбољу причу

Марија Кртинић Вецков, новинарка Данаса, добитница је награде „Лаза К. Лазаревић“ за најбољу необјављену причу на српском језику „Успомена из Сокобање“, једногласно је одлучио жири у саставу: Лејла Каламујић, проф. др Владислава Гордић Петковићи и мр Катарина Јанковић Поповић. Награду додељује Културни центар Шабац.

У конкуренцији за најбољу необјављену приповетку на српском језику пристигло је 85 прозних целина, а жири је у њима уочио склоност ка драматизацији свакодневице у урбаној и руралној средини.

„Доминирају интимистичке приче у којима се преиспитују кризна раздобља и сложене емотивне и егзистенцијалне ситуације у животима младих и средовечних жена и мушкараца, а жанровски конципираних прича и књижевног приповедања заснованог на историји и фактографији било је неупоредиво мање него ранијих година“, наводи жири.

Прича „Успомена из Сокобање“, послата под шифром „Мала Вида“ чија је ауторка Марија Кртинић Вецков, издвојила се као формално и тематски супериорно остварење, истакао је жири.

Она је „конципирана као унутрашњи монолог на трагу Џојсове приповедне поетике у ком јунакиња оболела од рака сумира успомене и сећања пратећи имагинарну мапу путовања по градовима за које везује остварене и неостварене снове, успомене и фантазије.

Зрело, храбро и страсно, Марија Кртинић Вецков драму терминалне болести слика без патетике и сентименталности, са много емпатије, солидарности и спремности да зарони у дубину противречних емоција које прате болест и најављују предстојећи одлазак“, стоји у образложењу Жирија.

Због инвентивности и стваралачке зрелости, жири награде „Лаза К. Лазаревић“ похваљује приче које су се нашле у најужем избору: „Као што је Ана певала“ Дамира Недића из Крагујевца (шифра „Искра и Слобода“), „Шлепер“ Душана Рајковића из Зрењанина (шифра „Шлепер 1“), „Кућа“ Оливере Митић из Смедерева (шифра „78998“) и „Заједно“ Јоване Ребе из Сремских Карловаца (шифра „Клеа“).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси