Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лучић: Куповина права на пренос Премијер лиге одличан пословни потез Телеком
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2021.

Аутор: Бета / НУНС

Лучић: Куповина права на пренос Премијер лиге одличан пословни потез Телеком

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је да ће куповина права за емитовање енглеске фудбалске Премијер лиге на каналима Арене спорт вишеструко повећати приход, профит и број корисника те телекомуникационе компаније, али није желео да наведе цену уговора, истичући да је то пословна тајна.

„Цена премијер лиге за овај регион је потпуно тржишна и оправдана и нама омогућава да повећамо вишеструко профит и приходе и број корисника и постанемо лидер у региону“, казао је директор Телекома за ТВ Прва, али без изношења детаља, јер га, како је навео, на то обавезује уговор.

Лучић је навео да су права за пренос добијена на тендеру на коме је учествовала и конкуренција и да је било више кругова до коначног склапање уговора.

На питање да ли су права преплаћена, Лучић је навео да је то „одличан пословни потез Телекома, јер је до 2028. спортски канал Арена позициониран у шест земаља бивше Југославије као главни спортски канал“.

„Уговор омогућава да Арена у шест године од сезоне 2022/2023. има права да емитује све утакмице Премијер лиге зу шест земаља, од Словеније до Северне Македоније“, казао је он.

Према његовим речима, то ће омогућити да буде повећан број корисника Арене спорт, а тиме и приход Телекома.

„Уговор је завршетак нашег плана позиционирања Телекома Србија као лидера у региону“, истакао је он, подсећајући да је Телеком доста улагало у спортски садржај и производњу серија, јер је то, како је истакао, највећи извор прихода у будућности.

На питање за колико ће се исплатити инвестиција и да ли очекује да ће то бити пре завршетка шест сезона емитовања, он је поновио да је улагање део амбициозног бизнис плана да Телеком постане лидер у региону.

Лучић је истакао да је у 2020. години Телеком имао раст прихода и профитабилности.

„Ми смо 2020. имали дупло већи профит него 2019. и ове године делимо дупло већи профит дивиденде акционарима. У 2021. имаћемо профит који је најмање дупло већи од године пре, док би за исплату дивиденди наредне године требало да буде више од 100 милиона евра“, рекао је директор Телекома.

Поновио је и да ће вредност Телекома 2023. бити већа од четири милијарде евра, а да ће профит од 2026. прећи 300 милиона евра.

Навео је и да Телеком од 1996. година, када је постао акционарско друштво, приходује од продаје својих услуга на конкурентном тржишту и да није добијао субвенције од државе.

Коментаришући писање медија последњих дана у вези са куповином права на пренос Премијер лиге, где се наводи да је за то плаћено 600 милиона евра, Лучић је казао да главни напади на Телеком долазе од медија који су у власништву конкуренције, односно Јунајтед групе, што је оценио као злоупотребу доминантног пложаја.

Оценио је и као бесмислицу покушај да се уговор са Премијер лигом политизује, односно прогласи гушењем демократије у Србији.

„Да ли је удар на демократију што ће у региону од Словеније до Северне Македоније Премијер лига или Шпанска лига да се емитују преко спортских канала Арене, а не преко Спорт клуба? Мислим да то нема везе са тим“, закључио је Лучић.

Државна компанија Телеком Србија откупила је права за телевизијски пренос фудбалске Премијер лиге Енглеске на каналу Арена спорт за 100 милиона евра по сезони, у наредних шест година, што је готово десет пута више него што је та права раније плаћао Спорт клуб, сазнаје агенција Бета.

Професор Марко Милосављевић са Факултета друштвених наука у Љубљани изјавио је за Н1 да издвајање чак 600 милиона евра за права на ТВ преносе утакмица фудбалске Премијер лиге, Телекому Србија никако не може да се исплати, и оценио да иза таквог потеза не стоје економски већ политички мотиви.

Све што ради Телеком долази из кабинета Вучића, тако да је то нека врста „државног посла“ – каже за Данас директор Неwсмаx Адриа Слободан Георгиев.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси