Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поповић о фотографијама злочина: Нема дилеме да РЕМ мора да покрене поступак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2021.

Аутор: Н1

Поповић о фотографијама злочина: Нема дилеме да РЕМ мора да покрене поступак

Чланица Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Јудита Поповић сматра да би РЕМ, поводом фотографија обезглављених људи које су приказане у недељу увече на ТВ Пинк, требало да реагује по службеној дужности.

"Ситуација је јасна и нема дилема да РЕМ мора да покрене поступак".

Истиче да су приказивањем тих фотографија прекршене оне одредбе Закона о електронским медијима које налажу да пружалац медијских услуга то чини тако да не дође до кршења људских права, повреде људског достојанства и да заштити интересе малолетника.

„У овом случају све те одредбе су доведене у питање, тиме што су се презентоване тако бруталне сцене насиља драстично се вређа људско достојанство жртава, њихових породица, па и грађана Србије који су били изложени таквом медијском насиљу“, оцењује Поповић у Н1 Студио Live.

На питање како коментарише изјаву председнице Савета РЕМ Оливере Зекић да су фотографије жртава криминалне групе Вељка Беливука које је на ТВ Пинк приказао министар унутрашњих послова Александар Вулин „едукативног карактера“, она каже да „фотографије експлицитног насиља никако не могу бити едукативне, то спада у домен кривичног права, када тужилац такву врсту доказа и информација не може и не сме да дели са било ким ко нема контакта са предметом у којем се ти докази налазе“.

„Ако се насиље на тај начин промовише, у том случају сви грађани Србије постају таоци медија који не бирају више средства да нас на неки начин узнемире“, истиче Поповић и додаје да то никако није безазлено.

А поводом данашње изјаве председника Србије Александра Вучића да би урадио све исто као Вулин и да ће тражити да се прикаже још фотографија, она указује да нико не сме по закону да врши притисак на правосуђе, у овом случају на тужилаштво, „и нико не може из неких својих разлога да злоупотребљава доказе из кривичног поступка, нико, па ни председник државе“.

Каже да нека „наивна претпоставка да ће на тај начин грађани Србије да дају пуну подршку институцијама да се боре против криминала нема оправдања“.

„Није на гледаоцима ТВ Пинк да одлучују о томе и да учествују у кривичном поступку тако што ће гледати тај програм, навијати, тражити оправдања – то је неозбиљно, једна озбиљна држава не може то себи да допусти. Дужност органа је да раде свој посао“, истиче Поповић.

Не могу нечија права да се штите угрожавањем права других

На констатацију да су сви из владајуће гарнитуре стали иза објављивања ових фотографија, она указује да је то „елементарно непознавање људских права, не могу нечија права да се штите угрожавањем права других“.

„Ја сам за то да постоји безгранична слобода говора, али она има одређена ограничења – да се туђа права том слободом не угрожавају. Јер у овом случају се угрожавају права свих да би се промовисала ТВ Пинк и пласирале одређене политичке поруке“, наводи Поповић и додаје да она стоји иза своје аргументације, а да није чула аргументацију друге стране која ово подржава.

Каже да „ми као грађани нисмо експерименти, не може да се над нама експериментише са таквим порукама пуним насиља, па да се очекује каква ће бити реакција“.

На питање да ли се нада да ће се поступак против објављивања ових фотографија завршити другачије него у марту када је Савет РЕМ одлучио да нема основа за покретање поступка против телевизија које су пренеле узнемирујуће фотографије убијених младића, жртава криминалног клана Вељка Беливука, она наводи да је тада пређена црвена линија у погледу односа према медијима.

„Не смемо да дозволимо да ово постане уобичајена ствар, јер у том смислу нема граница. Нема нико права да навикава грађане на насиље, јер у том случају се оно прелива на нашу свакодневницу, и овако имамо доста насиља. Ова наша морална вертикала је већ у значајној мери доведена у питање. Очекујем од регулатора да се уозбиље и да крену да раде свој посао у складу са законом, ништа друго“, поручује она.

А на питање шта мисле остали чланови РЕМ, она каже да не зна јер се о томе није разговарало, али да зна ставове од пре четири месеца када су су сви осим ње сматрали да нема озбиљнијих разлога да се доведе у питање ауторитет највиших органа по питању објављивања фотографија са експлицитним садржајем.

„Чим пређете једну границу, очекивати је да ће се то наставити, а то је изузетно штетно за наше друштво“, наводи она и додаје да и даље има утисак да се одлуке доносе ван РЕМ, јер су ставови чланова поприлично једнообразни, „што ми је невероватно, тако да мислим да постоје одређени утицаји, што сматрам неприхватљивим“.

А како јој се чини нови састав управних одбора Радио телевизије Србије и Радио телевизије Војводине, она каже да није гласала ни за једног од тих чланова.

„Другачије је било моје мишљење него код осталих у погледу биографија кандидата и њихове компетенције, то је било демократски у техничком смислу. Но, склона сам томе да људима дам времена да се покажу, те хајде да видимо шта ће бити, не желим унапред ништа да осуђујем“, каже Јудита Поповић за Н1

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси