Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чекајући правду у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2012.

Аутор: Наташа Марковић Извор: Данас

Чекајући правду у Србији

Незаконита приватизација Вечерњих новости


Када умре неко са списка новинара бивших радника „Вечерњих новости“, које је Компанија Новости опљачкала у незаконитој приватизацији, једино ми преостаје да напишем текст за новине и подсетим јавност Србије на неправду која нам је учињена. Држава, Милан Беко, Компанија Новости, Манојло Вукотић са којима годинама водимо судски спор, понели су се према нама као друмски разбојници за које не важе закони и прописи Србије!? У међувремену, петоро наших колега је умрло чекајући правду у Србији!

 Има нас 33, заједно имамо преко - шестстотина година радног стажа! Наша потраживања износе око - милион евра!!! На нашем списку има и новинара који су у тој редакцији радили и тридесет година!? Онај ко жели да купи Компанију Новости, а таквих гласина је било ових дана, мора да зна истину, мора и нас да обештети. Србија ако жели да буде пристојна, демократска и правна држава, у којој појединци попут Милана Бека, неће бити људи ван закона, у којој држава и политичка класа не пљачка своје грађане и не брине само о својим себичним интересима, мора да разреши „Случај Компаније Новости“ која се налази на оном чувеном списку - двадесет четири приватизације, чије преиспитивање тражи Европска унија.

 Наш једини грех је, што у време приватизације „Вечерњих новости“ нисмо више радили у тој кући. Пошто је та приватизација била нетранспарентна и незаконита (није било јавног обавештења како закон налаже, информација је била окачена на лифту и клозету редакције) није нас било на списку акционара. Када смо сазнали, покренули смо прву тужбу пред судом 2005. године, кад „Вечерње новости“ још нису биле продате. Те године, у више наврата смо покушавали да разговарамо са Манојлом Вукотићем, главним уредником и директором „Новости“, као и са акционарима, да исправе неправду према нама, али су сви наши покушаји били безуспешни.

Према експертизи нашег правног заступника Бранка Павловића, који је био консултант малих акционара у многим приватизацијама у Србији, ово је једна од ретких приватизација у којој је све - незаконито! Уосталом, то је утврдила и Верица Бараћ и Савет за борбу против корупције у свом Извештају који је прослеђен председнику Владе Србије и свим надлежним државним институцијама.

Познато је да је 2000. године држава поништила приватизацију „Вечерњих новости“, то решење потписала је Јоргованка Табаковић и захтевала да се цео поступак понови, што никада није учињено!? Такође је познато, да је властичка структура Компаније Новости незаконита!

„Савет за борбу против корупције је на основу документације утврдио да су у периоду од десет година државне институције у приватизацији Новости континуирано доносиле незаконите одлуке на штету Републике Србије, а у корист
одређене групе која је од 2000. године узурпирала ову компанију и тајкуна са којима је ова група договорила преузимање већинског пакета акција. У овом процесу није оштећена само држава већ и запослени у Новостима који су имали право на бесплатне акције и који су 2008. године подигли тужбу против Републике Србије, Компаније Новости и Манојла Вукотића ради накнаде штете“, каже се у извештају Савета за борбу против корупције.

„Новости су 2000. године биле предузеће у 100 одсто друштвеном власништву, па је упис акционарског друштва у судски регистар 2002. године био - незаконит!

Иако је Влада Србије 2006. године, након уочених незаконитости, наложила Министарству привреде, на чијем челу је био Предраг Бубало, да изврши ревизију власничке структуре, као и да предузме мере око обуставе евидентирања и
емитовања акција Новости, Министарство то није учинило. Начин продаје, који је омогућило Министарство привреде, заправо је довео до тога да се успостави контрола над најтиражнијим дневним листом у Србији, као да се не ради о јавном интересу. Одлуке које су потом доносиле Комисија за хартије од вредности и Комисија за заштиту конкуренције, омогућиле су Милану Беку да више од пет година незаконито располаже једном од најутицајнијих и најпрофитабилнијих
информативних кућа у Србији“, мишљење је Савета за борбу против корупције.

О приватизацији „Новости“, као и о привилегованим појединцима, великим мешетарима српске приватизације попут Милана Бека (Лука Београд, Књаз Милош, Новости) могао би се написати узбудљив крими-роман и демонстирати симбиоза неодговорних политичара, бахатих тајкуна, сурове мафије, корумпираног судства и утицаја моћних страних актера, у овом случају ВАЦ-а и Бодо Хомбаха.

Прву тужбу суду предали смо још 2005. године, када „Новости“ још нису биле продате (2006), а другу марта 2008. године. Од тада до данас, наш предмет је променио седам судова и седам судија (и све су биле жене), и пет идентификационих бројева. Сви судови су се огласили - ненадлежним! И коначно, ових дана, предмет је стигао у Виши суд под бројем 310-2012. Желимо да скренемо пажњу јавности, да се не ради само о Компанији Новости, већ и о имовини од 27.000 квадрата, на ексклузивном месту у Београду (наводно Новости имају право на 6.000 квадрата) на Тргу Николе Пашића (некадашња зграда Борбе), која није ушла у приватизациону масу, а које желе да се дочепају актери ове српске драме.

 Ово је прича о немоћи појединца пред бахатошћу и неодговорношћу државне бирократије, о корумпираној власти заокупљеној само сопственим интересима, која држи правосуђе под својом контролом. Прича о групи новинара и њиховој дугогодишњој потрази за правдом, о зиду ћутања, о кафкијанској атмосфери и ходу по мукама кроз државне институције.У седам година, хиладе часова изгубили смо ходајући од врата до врата државних институција, ми који себе сматрамо писменим људима. Питам се шта је тек остало за неписмене и немоћне!? Нигде ни једног јединог гласа, ни једног одговора, као да нисмо живи људи! Иако смо знали да су „Новости“ купили парама ВАЦ-а (преко Станка Суботића) Милан Беко и Милорад Мишковић, пет година нисмо могли да добијемо званичну информацију - ко је заиста власник Компаније Новости, све док Милан Беко није сам признао 2010. у емисији ТВ студио Б-92 да је он већински власник (62,42), остало је у власништву државе Србије.

Једина која нас је примила, саслушала, подржала, охрабрила да наставимо борбу била је Верица Бараћ и Савет за борбу против корупције и ми смо им бескрајно захвални!!! Примили су нас и представници Европске комисије у Београду, као и председници оба удружења новинара Љиљана Смаиловић и Вукашин Обрадовић.

Оштећени новинари Новости

1. Милена Дражић, 2. Ненад Љ. Стефановић, 3. Слободанка Аст, 4. Грујица Спасовић, 5. Хари Штајнер, 6. Данко Васовић, 7. Наташа Марковић, 8. Бранко Стошић, 9. Владимир Бачлија, 10. Славиша Степановић, 11. Софија Дотлић, 12.
Живко Милић, 13. Влада Тодоровић, 14. Иван Бенешић, 15. Драгиша Блажић, 16. Милош Цветковић, 17. Радоје Андрић, 18. Александар Ђукановић, 19. Миливоје Глишић, 20. Драган Јовановић, 21. Радмила Станковић, 22. Богољуб Пејчић, 23. Света Тадић, 24. Емилија Богдановић, 25. Драган Зиндовић, 26. Гордана Пешкир, 27. Марија Кеслер, 28. Душко Тешић, 29. Дивна Ђорђевић, 30. Бранислав Станковић, 31. Мирјана Јовановић, 32. Слободан Ракић, 33. Мишко Јауковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси