Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тридесет шест пута на суду због отете камере
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2012.

Аутор: Р.Х. Извор: Политика

Тридесет шест пута на суду због отете камере

Пуних 12 година је прошло од кад је у јуну 2000. године Снежани Стојадиновић и Александру Костићу, новинарки и сниматељу ПГ Мрежа, док су били на задатку и снимали зграду Независног удружења грађана Земуна отета камера.


Пришли су им припадници обезбеђења Српске радикалне странке Бранислав Гавриловић и Небојша Гавранов и тражили да предају снимљену касету. Овај захтев, према речима новинарке Стојадиновић, у то време није био неуобичајен. Али, после предаје касете, Гавриловић је силом истргао камеру из руку сниматеља Костића, па су обојица припадника обезбеђења са одузетом камером отишли у седиште Српске радикалне странке.

„Колико знам, у историји српског новинарства не постоји пример да су новинарима одузели камеру. Дешавало се да су узимали траке, да не дозвољавају снимање или траже да се снимак поништи, али да отму камеру – то је јединствен случај”,
каже Снежана Стојадиновић.

Према њеним речима, након што им је камера одузета, новинари ПГ Мрежа су покушали да виде шта се дешава, али им је приступ у седиште Српске радикалне странке био забрањен.

У новембру 2001. године, Окружно јавно тужилаштво је подигло оптужницу против окривљених Бранислава Гавриловића и Небојше Гавранова због недозвољеног држања оружја (Гавриловић) и кривичног дела тешке крађе у саизвршилаштву. У
оптужници се наводи да су „испред зграде Независног удружења грађана Земуна на нарочито дрзак начин одузели камеру марке „сони”, модел ДСР-200 АП, вредности тада 90.000 динара (15.000 ДМ) у власништву оштећене Продукцијске групе Мрежа, у намери да присвајањем те ствари прибаве себи и другоме противправну имовинску корист”.

Једанаест година и седам месеци је прошло а судски процес није завршен. Од подизања оптужнице до данас, према евиденцији адвокатске канцеларије која заступа Продукцијску групу Мрежа, заказано је 36 рочишта за главни претрес.

Рочишта су „углавном одлагана због недостатка процесних претпоставки, болести окривљеног и пропуштања судије да користећи законске могућности чвршћим ставом обезбеди ток суђења.

У предмету су обављена три вештачења способности окривљеног за присуствовање главном претресу. Специјалиста је утврдио да је окривљени способан да прати главни претрес. Али, све у свему, поступак још није окончан, нити се назире његов крај.

У извештају „Слобода медија у Србији 2008”, Одељења за медије мисије ОЕБС, наводи се да је новинар Драган Стојковић осуђен за наношење душевног бола потпредседнику Српске радикалне странке Драгану Тодоровићу. Стојковић је душевни бол нанео текстом у недељнику „Хроника за Земун”, из септембра 2002.

године, који је био посвећен отимању телевизијске камере екипи ПГ Мрежа.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) негодовало је јуче због, како је оценило, несхватљиве дуготрајности судског поступка.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси