Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плагијатори стигли и до Крагујевца: Трговину претворили у продукцију, назвали је по познатој телевизији, па конкурисали за државне паре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2021.

Аутор: Виолета Глишић Извор: Цензоловка

Плагијатори стигли и до Крагујевца: Трговину претворили у продукцију, назвали је по познатој телевизији, па конкурисали за државне паре

Иста екипа која стоји иза портала који су преузели имена од познатих критичких медија у Нишу, Ваљеву или Горњем Милановцу, у Крагујевцу основала продукцију истог имена као некада популарна шумадијска телевизија – Канал 9. На адреси коју су пријавили – само катанац

Продукција која се зове исто као некада позната крагујевачка телевизија – Канал 9 конкурисала је за новац код Министарства културе и информисања за портал раски.рс, који је у власништву људи познатих по плагирању медија широм Србије.

Законски заступник продукције је Ивица Голубовић, директор ТВ СУПЕР САТ Цоммуницатион, која је већ изазвала контроверзе због новца добијеног на крагујевачком конкурсу.

На порталу раски.рс, који је посвећен промоцији Александра Вучића и његових напредњака, као аутор највећег дела текстова потписује се Марко Аћимовић, који је и одговорни уредник на Голубовићевој телевизији. Није јасно како све постиже, пошто је он и директор других телевизија у оквиру мреже Инфо 24.

У конкурсној документацији коју је Голубовић предао Министарству наведено је да се продукција налази на истој адреси као и некадашња крагујевачка телевизија Канал 9 (Милоја Павловића 8). Новинарку Цензоловке тамо су дочекали само катанци на вратима.

Довољно да се запитамо да ли ова продукција заиста постоји или је то још једна фиктивна креација која служи за добијање новца на конкурсима.

Купили трговину, претворили је у телевизију

Крагујевачка телевизија Канал 9 је на почетку пројектног суфинансирања медија добијала новац на конкурсима Министарства, тако да њихова пријава на конкурс који је био расписан почетком 2021. године не би представљала изненађење да није престала да емитује програм још 2018. године. Тада је РЕМ укинуо дозволу Каналу 9 због огромних дуговања.

Само једна реч – плус – прави огромну разлику. Показало се да је пројекат на конкурс послала Телевизија Канал 9 плус д.о.о., односно да се не ради о крагујевачкој телевизији већ о продукцији основаној 2017.

Ако је заиста основана те године. На сајту Агенције за привредне регистре (АПР) стоји да је те 2017. године основан Филип–Пиде д.о.о. Београд–Палилула, трговинска радња за продају хране, пића и дувана.

Она је тек у новембру 2020. године променила делатност у производњу и емитовање телевизијског програма и име у Телевизија Канал 9 плус д.о.о. Крагујевац. Тада је у АПР-у промењен и удео у власништву, па је уместо Филипа Стаменковића, сто одсто удела добила ТВ СУПЕР САТ Цоммуницатион, а за законског заступника именован је Ивица Голубовић.

Осим заједничког имена и адресе, ова продукција и некадашња крагујевачка телевизија деле и скоро исту мејл адресу

office@tvk9, а разлика је у наставку .нет, односно .рс.

Занимљиво је такође да је Телевизија Канал 9 плус, иако се ради о продукцији, конкурисала за суфинансирање садржаја за интернет медије. Тражили су 820.000 динара за 18 текстова од по 1.000 карактера о активизму и волонтерском раду младих у Краљеву. Занимљиво је да су 1.000 карактера (вест од неколико реченица) планирали и за репортаже, интервјуе, па чак и истраживачке текстове, што говори да њихови аутори не познају ни основно о новинарском послу. Срећом, Министарство им није одобрило средства.

Цензоловка је две недеље безуспешно покушавала да ступи у контакт са неким из продукције, па је тако јавност остала без информација о томе какве Телевизија Канал 9 плус има везе са некадашњом крагујевачком телевизијом, те да ли је то име одабрала надајући се да ће због популарности Канала 9 имати већу препознатљивост у региону, као и да ли је ова продукција део медијске мреже Инфо 24 којој припада ТВ СУПЕР САТ Цоммуницатион, будући да имају истог директора.

Копираш независни портал, добијеш паре од државе

Телевизије из ове мреже у власништву Ивице Голубовића и Марка Аћимовића доводе се у везу са плагирањем независних портала. Марко Аћимовић је за

raskrinkavanje признао да његова фирма Инфо 24 Медиа стоји иза копирања независног портала Озонпресс.нет у Чачку.

Рекао је да је домен озонпресс.рс био слободан и да су га они купили, а да је визуелни идентитет преузет са јавно доступне платформе и да га сви могу одатле преузети.

Једино по чему су се ова два сајта разликовала биле су вести које објављују. Док је оригинални сајт Озонпресс био критички настројен према власти, нови портал је искључиво промовисао Српску напредну странку.

Овакав сценарио задесио је и ваљевски портал колубарске.рс, који је добио своју копију у виду сајта колубарске.инфо. Слична уређивачка политика спровођена је и на овом сајту, као и на телевизији у Горњем Милановцу која је преузела идентитет портала ГМИНФО.

На крају су у фебруару ове године копирали и сајт независног нишког портала Јужне вести. Нови портал јужневести.инфо, по већ опробаном рецепту, промовише градоначелницу Ниша Драгану Сотировски и Српску напредну странку. Овај портал и поред бројних пријава још увек постоји и износи неистине о члановима праве редакције.

Уређивачка политика блиска Српској напредној странци вероватно је и разлог због кога су све ове копије медија, али и друге фирме у власништву Голубовића и Аћимовића, добиле огромне суме новца на локалним конкурсима широм Србије.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси