Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција: Министарство да учини транспарентним избор чланова радне групе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2021.

Извор: autonomija.info, Фонет

Коалиција: Министарство да учини транспарентним избор чланова радне групе

Коалиција за слободу медија затражила је јуче од Министарства културе и информисања да процес избора чланова Радне групе за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима учине транспарентним, а податке и информације благовремено доступне стручној и општој јавности.

Представницима Коалиције за слободу медија, као члановима Радне групе за праћење спровођења Акционог плана за примену Стратегија развоја система јавног информисања у Србији, за период 2020-2025. година, у периоду 2020-2022. година, Министарство културе и информисања, на састанку у априлу 2021. године, доставило је ходограм за реализацију активности које су у вези са израдом нацрта закона.

Према утврђеном плану за јун 2021. године предвиђено је доношење одлуке и решења о формирању Радне групе за израду радне верзије Нацрта о изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима, од јула до септембра - израда радне верзије Нацрта закона, у октобру јавна расправа, а затим усаглашавање и извештавања до децембра, када би требало да се упути Влади Србије на усвајање.

Поздрављамо благовремене кораке које је Министарство културе и информисања предузело када је у питању рад на изменама и допунама Закона и одређеном броју организација упутило позив да доставе своје предлоге за чланове Радне групе, наводи се у допису. Коалиција, међутим, наводи да би требало одговорити и на нека питања - колико чланова ће имати радна група, које организације су позване да доставе своје предлоге за чланове радне групе и да ли ће све оне аутоматски имати свог представника или следи одређени процес селекције.

Уколико следи процес селекције, који критеријуми ће бити коришћени? Који критеријуми су коришћени при избору организација којима је упућен позив за достављање предлога за чланове Радне групе? Да ли ће у раду Радне групе бити укључени представници институција и, ако хоће, којих институција? Каква ће бити динамика и методологија рада Радне групе, питања су Коалиције за слободу медија. Одговори на ова питања помоћи ће свима који су укључени у процес да добију јаснију слику, а пре свега јавности којој ће измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима обезбедити благовремен, истинит и потпун приступ информацијама које ће им олакшати слободан избор. Коалицију за слободу медија чине: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија "Локал Прес" и Фондација Славко Ћурувија.

Министарство позвало организације цивилног друштва у Радну групу Министарство културе и информисања истиче јуче у саопштењу да је донело одлуку да у Радну групу за измене и допуне Закона о јавном информисању и медијима "позове организације цивилног сектора, као и државне органе и институције за које сматра да могу да допринесу на раду истог". Поред представника Министарства културе и информисања, позвано је и Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство правде, Министарство финансија, Министарство за рад, запошљавање и борачка и социјална питања, Министарство за европске интеграције, Министарство привреде, Министарство за трговину, туризам и телекомуникацију, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, као и Покрајинска влада да делегира свог представника.

Министарство, упркос томе што ће Радна група имати већи број чланова од уобичајеног, "очекује да ће сви они којима је упућен позив за делегирањем чланова који ће чинити ову Радну групу предложити особе које добро познају стање у медијима и имају искуство у писању законских норми".

"На првом састанку који буде одржала ова група биће донета заједничка одлука о свим постављеним питањима Коалиције за слободу медија", најављује се у саопштењу. Министарство "изражава задовољство што је Коалиција препознала напоре Министарства да се стање на медијској сцени уреди на најбољи начин и у складу са општеприхваћеним стандардима у области јавног информисања".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси