Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ваде законе из фиока
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2012.

Аутор: С. С. Р - П. В. Извор: Вечерње новости

Ваде законе из фиока

Из Скупштине повучено 70 закона, нова влада ће уместо њих донети своје прописе

 

Одмах по избору нове владе прво ће да падну важећи закони о информисању и јавним набавкама. Прописи који су већ у парламентарној процедури биће повучени, а очекује се да буде промењен и владин закључак о финансирању канцеларије Вука Јеремића у УН.

То би могли да буду само први потези нове владајуће коалиције напредњака, социјалиста и УРС. Дачић, Вучић и Динкић најављују промене и резове у многим сферма и у самом начину рада државних институција.

Како сазнајемо, у скупштинску процедуру биће враћени и многи "умивени" прописи напредњака који су у прошлом мандату неславно прошли као "опозициони".

Потпредседница СНС Јоргованка Табаковић објашњава за "Новости" да ће прво на усвајање доћи закон о влади, министарствима и државним службеницима, које је ова странка већ предлагала, а прављен је по принципу да у кабинету има 12 ресора. Могуће је да ће у њега бити унете неке измене, с обзиром на то да се преговори врте око 15 ресора.

- Међу првима ће бити и Закон о јавним набавкама који смо такође предложили, али и промене оштрог Закона о информисању. Онда ће на ред доћи сет прописа који се односи на реформу јавног сектора - објашњава Табаковићева.

Потпредседница УРС Сузана Грубјешић објашњава за "Новости" да је засада сигурно само једно:

- Предложићемо нови закон о професионалном управљању јавним предузећима, према којем треба да их воде стручни, а не партијски људи. За све остале прописе ћемо видети.

Промене акта о информисању који предвиђа огромне казне за медије подржаће и СПС. Социјалисти нису ни желели да подигну руке за закон, па је он 2009. године донет без њихових гласова.

По одласку старог савеза, из парламентарне процедуре повучено је седамдесетак закона и споразума, а да ли ће се вратити у Народну скупштину, зависиће од нове владе. Према најавама напредњака, социјалиста и регионалиста, намера им је да "оживе" прописе које су ове партије предлагале у протекле четири године, али нису добиле подршку.

Иначе, пракса показује да члановима нове владе треба месец дана да прегледају старе законе, почну да пишу нове и шаљу их у парламент. То значи да ће законодавни дом тек од јесени ући у редован темпо доношења прописа.

ЧЕКАЈУ ДВА ЗАКОНА

У скупштинској процедури тренутно се налазе само два закона. У питању су прописи о роковима плаћања обавеза корисника јавних средстава и измене закона о порезу на додату вредност.

Њих је предложио посланик ДСС Радојко Обрадовић 14. јуна. Ово су уједно и прва два текста која су стигла у парламент у новом сазиву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси