Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Идеолошке пресуде самозваних медијских експерата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2021.

Извор: Цензоловка

Идеолошке пресуде самозваних медијских експерата

Коалиција за слободу медија сматра да целокупан процес доделе средстава медијима има озбиљне недостатке, да неуређене области отварају могућност арбитрарног одлучивања, умањују транспарентност и угрожавају интегритет конкурсног суфинансирања јавног интереса у медијима.

Анализу рада конкурсних комисија за суфинансирање јавног интереса у медијима на републичком нивоу спровело је шест организација, чланица Коалиције за слободу медија, кроз усаглашену методологију.

Министарство културе и информисања Србије расписало је 13. јануара десет конкурса у области јавног информисања за 2021. годину, за које је опредељено приближно 310 милиона динара (2,58 милиона евра). Први пут је објављен и Конкурс за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја који промовишу теме у области културе.

Расписани су и конкурси за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја: за радио, телевизије, за штампане медије и сервисе новинских агенција, за садржаје који се реализују путем електронских медија чији издавачи имају седиште на територији АП Косово и Метохија, затим на језицима националних мањина, намењених особама са инвалидитетом, припадницима српског народа у земљама региона, као и организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима и унапређивања професионалних и етичких стандарда. Конкурси су били отворени до 12. фебруара.

На позив Министарства кутлуре и информисања чланице Коалиције, које испуњавају услове, односно квалификују се као новинарска и медијска удружења, које су регистроване најмање три године пре датума расписивања конкурса, предложиле су своје представнике у комисије.

Од десет комисија, представници Коалиције за слободу медија били су присутни у шест тела. Коалицију за слободу медија чине: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“ и Славко Ћурувија Фондација.

Коалиција за слободу медија спровела је општу анализу конкурсног процеса за доделу средстава за суфинансирање јавног интетеса у медијама Министарства културе и информисања у 2021. години. Учешћем у 60 посто формираних комисија и оцењивањем више од 62 посто пристиглих и прихваћених пројеката на десет позива, Коалиција је оцењивала области:

1) Формални критеријуми за оцену пројеката

Ресорно Министарство има доступне капацитете да припреми и административно води процес расписивања конкурса и евалуације пристиглих пројеката. Анализом је утврђено да мањи недостаци ипак постоје у овом сегменту. Општа оцена је да су углавном поштовани стандарди у овој области.

2) Рад комисије

Доношење одлука се одвијало углавном уз оцену пројеката прво индивидуално, затим заједнички. Ниједна комисија није користила бодовну листу. Код већине пројеката постигнут је консензус, ипак постоје и примери где то није било могуће и дошло је до прегласавања. Забележена су и доношења одлука искључиво на идеолошкој основи, а не по стручним критеријумима. Тиме се у великој мери угрожава читав процес и поверење у ресорно Министарство да је способно да процес спроведе од почетка до краја у складу са важећим законима. На основу анализе можемо закључити да постоје озбиљна кршења правила у појединим комисијама, али ипак општа оцена је да су углавном поштовани стандарди у овој области.

3) Сукоб интереса и пракса ресорног министарства

Анализа рада комисија показала је да не постоје јасна правила за случај сукоба интереса, односно пракса Министарства културе и информисања није уједначена. Наиме, иако ресорни Закон и Правилник кажу да је сукоб интереса искључујући фактор за чланове комисија, ресорно Министарство примењује ово правило селективно, односно неуједначено. Општа оцена је да у овој области нису поштовани стандарди, односно нису развијени јасни стандарди, као и да се не поштује начело добре праксе да иста и јасна правила важе за све.

4) Независни медијски стручњаци

Непостојање формалних критеријума, уједначених формулара за биографије, нити бодовне листе који би дале објективне и мерљиве индикаторе за избор чланова комисија који одлучују о квалитету пројеката, отварају пут селективном и дискреционом одлучивању, прикривеном сукобу интереса и озбиљном нарушавању принципа фер конкуренције. Општа оцена је да стандарди не постоје, као и да је ово један од најлошије уређених сегмената конкурсног финансирања.

5) Квалитет пристиглих пројеката

Анализа Коалиције показује да су на десет конкурса углавном пристигли пројекти средњег или слабог квалитета, који задовољавају основне критеријуме, а да постоји озбиљно неразумевање шта је јавни интерес на локалном нивоу, односно не постоји јасно дефинисан јавни интерес за поједине заједнице. Анализа показује да постоје пропусти у горе наведеним категоријама, пре свега које се односе на квалитет чланова комисија, као и на праксу ресорног Министарства у области решавања сукоба интереса. Истовремено, стручне службе углавном поштују стандарде у процесу оцене квалитета пројеката. За овај сегмент анализе није додељена посебна оцена.

Коалиција за слободу медија на основу горе наведених показатеља сматра да целокупан процес има озбиљне недостатке, да неуређене области отварају могућност арбитрарног одлучивања, умањују транспарентност и угрожавају интегритет конкурсног суфинансирања јавног интереса у медијима.

Једна од препорука Комисије је да се направи механизам којим би се омогућио увид у пројектне наративне и финансијске извештаје које након завршетка пројекта достављају удружења и медији. Да се направи спољни механизам за евалуацију спроведених пројеката уколико не постоје капацитети за унутрашњи механизам (од стране надлежних органа).

Остале препоруке су да се постави као критеријум то да организације које не постоје дуже од три године не могу да добију од државе више од 500.000 динара по пројекту јер је за државу то ризично будући да нема гаранције о одрживости.

Прпоруке Коалиције су и:

Да се уведе ревизија за спроведене пројекте тако што ће се од финансијског дела у самој пројектној апликацији издвојити одређени проценат за ревизију. За побољшање порцеса Коалиција за слободу медија предлаже: Унапредити и стандардизовати форму ЦВ, методологију за чланове/ице комисија као и дефинисати јасне и јавне критеријуме за њихов избор. Такође, као помоћни алат у оцени квалитета пројеката предлаже се увођење бодовне листе. Да се конфликт интереса и решавање истог буде јасно дефинисан, или аутоматским поништењем рада комисије уколико дође до конфликта те врсте, или обавезним изузећем члана комисије у процесу одлучивања о пројекту.

Омогућити републичку контролу/ревизију локалних конкурса.

Учинити рад седница комисија транспарентнијим тако што ће се обезбедити присуство независних страна – грађански надзор. Доношење јасних критеријума за избор независих стручњака.

Целу анализу можете прочитати ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси