Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција медија: Нацрт Закона о слободном приступу информацијама легализује селекцију информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2021.

Извор: Бета

Коалиција медија: Нацрт Закона о слободном приступу информацијама легализује селекцију информација

Коалиција за слободу медија саопштила је данас да Нацрт Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који је током ове седмице на јавној расправи, не садржи решења за неке од најважнијих проблема у остваривању овог права, као и да би он легализовао селекцију информација које служе интересу појединцима и интересним групама, а не јавном добру.

Коалиција упозорава да Нацрт Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја предлаже увећање броја основа за ограничења права на приступ информацијама, а да "посебно забрињава брисање дужности да орган спроведе тест јавног интереса, пре него што ускрати информацију, због тога што је реч о тајним подацима".

"Тиме се само легализује већ постојећа лоша пракса да се, под веловима мистерија и тајности, од грађана, заправо, крију информације, које завређују јавни значај. У нацрту се дословно предвиђа да политичке странке и верске заједнице немају обавезу достављања информација грађанима, медијима и другим заинтересованим тражиоцима за њихов рад, чак ни у случају када су већински финансиране из јавних извора, а податке о коришћењу тих средстава нису доставили државним органима", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се оцењује да се изузимањем Народне банке Србије из надлежности Повереника, додатно отежава и продужава поступак добијања информација о раду ове институције, као и да овакав нацрт закона не доноси унапредјења у областима које су препознате као нарочито проблематичне, укључујући право на жалбу у ситуацијама када захтеве за приступ информацијама игнорише Влада Србије, кроз рад њених служби.

Коалицију за слободу медија чине: Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија "Локал Прес" и Славко Ћурувија Фондација.

Јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја спроводи се до 16. јуна а учесници у јавној расправи, могу своје предлоге да доставе на: jrasprava.zospijz@mduls.gov.rs, или поштом на адресу: Министарство државне управе и локалне самоуправе, Београд, Бирчанинова 6.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси