Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вукчевић и Векарић британском Гардијану о истрази против српских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2012.

Аутор: Џулијан Боргер Извор: The Guardian

Вукчевић и Векарић британском Гардијану о истрази против српских новинара

Издвајамо из текста под насловом “Српска елита суочава се са разоткривањем да је помагала осумњиченима за ратне злочине Караџићу и Младићу”

 

 

Николић је отишао још даље у одбацивању кривице Срба. Његова реторика је запрепастила Брисел и суседе упркос саветима које је добио од  једног круга западњачких консултаната, укључујући бивше америчке и француске дипломате.  У првих неколико дана председниковања, поставио је питање да ли убиство 8.000 мушкараца и дечака муслимана у босанком граду Сребреници 1995. године, које су извршиле српске снаге, представља геноцид, а Вуковар, хрватски град који је уништен у рату 1991. године и који је место масовног убиства Хрвата, поменуо је као српски град.

“У нашем језику постоји изрека која каже да “вук длаку мења, али ћуд никада” и она се може односити на новоизабраног председника”, каже Вукчевић.  “Он сада тврди да је променио ставове и политику.

Међутим, остаје да се види да ли је заиста променио ставове или није. “Упитан да ли ће успон Николића утицати на рад Тужилаштва за ратне злочине, Вукчевић каже да је “прерано тако нешто тврдити”, али је истакао да су ранији националистички лидери покушавали да затворе његову канцеларију. Тужиоци тврде, међутим, да њихов извештај о мрежи јатака ратних злочинаца неће бити критички уздржан због измењеног политичког окружења.

“Отворићемо случајеве против свих за које имамо доказе, а ово се односи и на познате личности”, каже заменик тижиоца Бруно Векарић.

Вероватно је да ће јавно мнење бити подељено, такође, око паралелне истраге београдског Тужилаштва за ратне злочине о улози медија у подстрекавању расколничке мржње и етничког чишћења у последњој деценији 20. века. Тужиоци испитују 30 новинара у истрази у којој се покушава утврдити када крајње границе слободног изражавања представљају претњу праву на живот.

Прекретнички медијски случај почеће, вероватно,  касније ове године, али кривично гоњење јатака који су помагали Караџићу, Младићу и другим ратним бегунцима да избегавају хапшење више од једне деценије је неминовно, каже Вукчевић . Не очекује се да ће истрага о улози српских медија у подстрекавању етничког чишћења  у Хрватској, Босни и на Косову резултирати кривичним гоњењем још неколико месеци, али у прелиминарном извештају пише да су нека извештавања током рата “представљала заправо континуирано посредно охрабривање и подстрекавање на ратне злочине”.

У извештају пише: “Извештавање штампе, чији је циљ било  дехуманизација противника, настојало је да жртве лиши статуса људског бића. Медијска пропаганда на целој територији бивше Југославије била је увод у крвави балкански рат.

“Почетни притисак за спровођење истраге о медијима дошао је од Независног удружења новинара Србије, али главно удружење тврди да истрага представља напад на слободу штампе. Неки новинари, које су тужиоци позвали, нису се ни одазвали. Вукчевић одбацује њихове критике.

“Ово је врло осетљиво питање. Морамо да будемо веома опрезни у бављењу њиме зато што је врло тешко дефинисати злочиначко учешће у ратно-хушкачкој реторици. Међутим, остаје чињеница да реч може да буде убојитија од метка.  Слобода изражавања не може  да буде изнад било чијег права на живот”.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

07.07.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 13:40

Podsećanje i pitanje

Za gospodina jedno podsećanje:
"Samo majka ima pravo da sumnja, svi ostali bi morali priložiti dokaze" pa čak i javni tužioci.
I jedno pitanje:
Da li je možda, tako bitna državna institucija pretvorena u nevladinu organizaciju, ne iz niskih pobuda, nego lakšeg pravnog izražavanja, koje bi možda stari Latini nazvali: "licentia iustitia"?

Одговори
суб

07.07.

2012.

Momcilo Radosavov MITRIN,novinar iz Beograda [нерегистровани] у 03:20

KRIVDA I PRAVDA

SVOJIM OČIMA ČOVEK DA NE VERUJE, da su osobe, pravničkog obrazovanja, u stanju da u "predsitražnim radnjama", nastupaju u javnosti sa navodima "tridesetak imena novinara", koji su bili izveštači svojih redakcija na poprištima MEĐUNACIONALNIH SUKOBA ,posle raspada bivše SFRJ i da ih BEZ DOKAZA sumnjiče , da su pisanjem o DOGAĐAJIMA stvarali atmosferu i podstrekivali , "GOVOROM MRŽNJE", činjnje ratnih zločina!?
U PRAVU ,kada je reč o krivičnim delima, važi neprikosnoveni princip da "NIKO NE MOŽE BITI O S U Đ E N, dok ne bude DOKAZANA NJEGOVA KRIVICA"! Po onome, što smo imali prilike da pročitamo u štampanim i elektronskim medijima, gospoda na najvišim funkcijama u Tužilaštvu za ratne zločine, a posebno nastpu tužioca Vukčevića i njegovog zamenika Vekarića- u NJIHOVIM o b j a v lj e n i m GOVORIMA- u predistražnom postupku, BEZ I JEDNOG KONKRETNOG DOKAZA o tome šta je ko od pojedinačno navedenih i osumnjičenih novinara protivzakonito radio u vršenju profesionalnog posla, daju se potpuno proizvoljne ocene o delatnosti ratnih izveštača ,kriminalizuju se "odokativno", pa se u javnosti stiče utisak da su TI NOVINARI, već OKRIVLJENI,da za njhovo protivzakonito delovanje (za svakog pojedinačnog osumnjičenog) IMA POUZDANIH DOKAZA O ZLODELU i da će BEZ SUMNJE biti OSUĐENI!? NI ovaj , g o v o r o m POLITIČKOG NAPADA, na demokratski izabranog novog PREDSEDNIKA REPUBLIKE, ni malo nije slučajan!? Detaljnije analize ovoga nastupa imaće prilike da daju spcijalisti za Krivično pravo i profesori na srpskim univerzitetima, ali već sada je i te kako belodano, da POLITIČKO ocenjivanja ličnosti iz Tužilaštva za ratne zločine, o POLITIČKIM NASTUPIMA i GOVORIMA šefa DRŽAVE, u britanskom GARDIJANU, je SKANDAL prvog reda !? Bez kvalifikovane ocene i detaljne analize ponašanja najviših funkcionera (a državnih ČINOVNIKA) ovoga Tužilaštva, ne bi smelo da se OLAKO PREĐE, "ZABORAVI" i ostane bez odgovarajućih posledica!

Одговори
пет

06.07.

2012.

anonymous СРБИН КОСМОПОЛИТ [нерегистровани] у 19:06

ОДСУСТВО САВИЈЕСТИ

Наравно, по господи Векарићу и Вукчевићу, само су српске бебе невине, а све што је било проговорило и проходало у првој половини десетог десетљећа 20. вијека - криво је за геноцид ("геноицид") у Сребреници. Новинари, него како! Они су ратни хушкачи, није то ни Клинтон, ни Ватикан, ни Олбрајтова, ни генерал Кларк. Они у својој "безазлености" никако да схвате да се Југославија није растурила сама од себе, већ да је, плански и смишљено, разбијена (разбуцана) спољним силама, уз (пот)плаћене "извођаче радова" изнутра. Господо, шта то бијаше савијест?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси