Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блог неће заменити новинарство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Фонет

Блог неће заменити новинарство

Писање блогова неће заменити новинарство, а да бисте о нечему писали ипак је потребно знати основе новинарства, оценили су данас новинари у дебати НУНС на тему "Колико је важно да блогери усвајају знања из новинарске професије".

 

Блогери, с друге стране, истичу да је важно да добро пишу и да су им блогови читани.

Потпредседник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Драган Јањић оценио је да је потребно знати основе новинарства,  јер се у овој професији учи како се одваја битно од небитног.

Блогерка Мирјана Мимица - Махлат је, међутим, рекла да не зна ништа о новинарству, али да добро пише и да је њен блог читан.

Јањић је рекао да се може написати блог, новинарски текст и сви ће га читати ако је добар, али је ипак важно знати неке основе новинарске професије. То се не односи само на блогере, већ и на администрацију која, када пише извештаје, оно што је битно треба да стави на почетак, а не да прочитате 50 страна нечега да бисте схватили шта је човек хтео да каже, рекао је Јањић.

Мимица, познатија под надимком Махлат, рекла је да блог неће заменити новинарство и не може му бити алтернатива.

- Медији намећу тај спин и говоре јавности како да мисле о нечему. На блогу тога нема, рекла је Мимица.

- Медији су главни извор информисања, а блог је критика, рекла је она и навела да на Западу, ако о нечему нису писали најпознатији блогери, то се није догодило.

Блогер Петар Војиновић рекао је да је похађао школу новинарства и да зна основна правила ове професије, која се труди да примењује у свом писању већ четири године.

Главни и одговорни уредник Данаса Зоран Пановић рекао је да блог разуме као нови вид жанра у медијима. У писању блога важе исти принципи као у медијима.

- Добар блогер је добро информисан блогер и ту се можда може наћи много талентованијих људи него у медијима, оценио је Пановић.

Пановић је рекао да у српском друштву, ипак, постоји феномен да упркос ширењу информација интернетом, тон му дају штампани медији. Штампа индукује догађаје у друштву, а ипак је жртва те виртуелне стварности, рекао је Пановић и нагласио да као уредник Данаса види која је несразмера уласка у садржај интернет издања листа и продаје новине на киосцима.

Пановић се, ипак, нашалио и додао да се новинама најбоље чисте прозори и стављају се на под када се кречи кућа, што се не може учинити са лаптопом или таблет рачунарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси