Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Новости прекршиле кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Фонет

Савет за штампу: Новости прекршиле кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу једногласно је одлучила да су Вечерње новости текстом "У Развојној банци Војводине прећутали прљаве паре?!" прекршиле Кодекс новинара Србије, који прописује обавезу новинара и уредника "да поштују и примењују важеће законодавство у области ауторских права".

Прекршена је одредба Кодекса везана за обавезу навођења извора и уважавања аутора када се информација репродукује из другог извора, саопштио је Савет за штампу.

Жалбу на текст поднео је главни и одговорни уредник портала Пиштаљка Владимир Радомировић, сматрајући да су Новости прершиле одредбе Кодекса о поштовању ауторских права тиме што, за разлику од осталих редакција, нису као извор информације навеле Пиштаљку, која је прва објавила да је Развојна банка Војводине осумњичена за прање новца.

Новости су објавиле текст са поптисом свог новинара и позивање на "незванична сазнања". У тексту су цитиране читаве реченице из текста Ивана Нинића који је објавила Пиштаљка.

Комисија за жалбе је одлучила и да дневни листови Блиц, Ало и Прес објављивањем 30. маја текстова "Директору се свидела књига о Нолету која позива на клађење", "Кад порастем кладићу се на Нолета!?" и "Децо, дајте све паре на Нолета" нису прекршили одредбе Кодекса новинара Србије.

Подносилац жалбе Благоје Баковић сматрао је да су спорним текстовима везаним на његову књигу песама за децу о тенисеру Новаку Ђоковићу "изнети потпуно нетачни садржаји који немају никакве везе са књигом" и да је "изнета гомила лажи и подвала" о наводном искоришћавању лика и дела славног тенисера и отвореном позивању деце на клађење.

Већина чланова комисије сматрала је да ниједан лист није прекршио одредбе Кодекса новинара, јер су у свим текстовима дата и песникова тумачења песме, његова изјава и изјава директора школе где је књига песама представљена, као и ставови стучњака и заинтересоване јавности.

Због тога се не може закључити да су текстови једнострани и да "другој страни" није дата прилика да изнесе мишљење.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси