Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли ТВ кући прети одузимање националне фреквенције?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2012.

Аутор: А. Ј. Извор: Информер

Да ли ТВ кући прети одузимање националне фреквенције?

Медијска кућа више неће моћи да испуни квоту од 25 одсто сопственог програма, па ће РРА морати да им одузме дозволу за емитовање

 

Телевизија Авала налази се у огромним проблемима и постоји могућност да остане без националне фреквенције!

Чињенице кажу да би Авала до краја године морала да има најмање 25 одсто програма у својој продукцији, у случају да та телевизија жели да остане национални емитер. А ако та обавеза не буде испуњена, РРА ће бити приморана да им одузме фреквенцију и распише јавни конкурс за доделу дозвола за емитовање програма. С друге стране, запослени на Авали су због неисплаћених зарада ступили у штрајку још у децембру. Штрајк је повремено прекидан због лажних обећања власника о консолидацији, а од 5. маја поново не производе сопствени програм.

Уколико емитер, самим тим и ТВ Авала, не испуни законом предвиђене обавезе, против њих ће бити покренут поступак за изрицање мера. Мере које изриче Савет су опомена и упозорење, а у складу с одредбама Закона може бити и привремено или трајно одузета дозвола за емитовање програма рекли су за Информер из Републичке радиодифузне агенције. У укупно годишње време емитованог програма не рачунају се репризе, спортски преноси, игре, рекламе и ТВ куповина, као ни програм вести, изузев ако се ради о сопственој продукцији вести, што отежава могућност Авале да надокнади неопходну минутажу за очување фреквенције.

Представник запослених на ТВ Авала, Александар Шубаревић, потврдио је наша сазнања о томе да ће тој телевизији бити одузета национална фреквенција. Од појединих чланова РРА чуо сам да прате ситуацију и да ће реаговати у тренутку кад процене да Авала неће моћи да надокнади мањак у сопственој продукцији, који по закону износи 25 одсто на годишњем нивоу.

 Тада ће бити покренути поступак за одузимање националне фреквенције каже Шубаревић и објашњава тренутну ситуацију у телевизији: Побегао ко је могао Тренутно нисмо у званичном штрајку, већ смо обуставили рад, односно прекинули производњу сопственог програма, и то од 5. маја. Речено нам је да нема потребе да долазимо на посао.

Директор Душан Панчић већ месец и по дана нам ништа не говори закључ ује Шубаревић. Током последњих дана, у неколико наврата покушавали смо да дођемо до Душана Панчића, али је он упорно одбијао наше позиве. Роберт Немечек, бивши главни и одговорни уредник ТВ Авала, каже да би та телевизија требало да изгуби националну фреквенцију.

Наравно, пошто је константно у штрајку. Такође, нема изгледа да ће се ствари променити. Али у овој земљи нико не поштује прописе, а у Авали је спорна и стварна власничка структура. Радницима дугују плате већ шест месеци, а ко год
је могао, побегао је оданде објашњава Немечек. Продужена агонија Бојана Лекић, која је заменила Немечека, а затим и сама пре два месеца напустила место главног уредника Авале, за Информер каже да је главни проблем хроничан недостатак новца.

Сигурна сам да је главни проблем лоша финансијска ситуација тврди Бојана. Да подсетимо, Авала је још у јануару била на ивици да изгуби националну фреквенцију због неплаћања накнаде за емитовање програма. РРА је чак покренуо поступак одузимања, али је новац некако нађен у априлу, па је агонија само привремено продужена. Иначе, дозволе за националне фреквенције издате су 2006. године на осам година, што значи да трају до 2014, мада постоје назнаке да ће већ почетком наредне године бити неки промена на телевизијском небу Србије.

Александар Шубаревић: Плате и даље нема

Телевизија стално запосленим радницима дугује плате од децембра, а хонорарцима од новембра прошле године.

Запослени су већ штрајковали крајем прошле и почетком ове године, али су им власници Авале обећали да ће 1. априла
консолидовати фирму и исплатити заостала примања. Они су се пред члановима РРА обавезали да ће измирити дуговања према нама, а затим нам исплаћивати плате месец за месец. Међутим, ништа од тога нису испунили каже Шубаревић.

Када се одузима фреквенција

Телевизији национална фреквенција може бити одузете у прецизно одређеним случајевима. Разлог за одузимање дозволе је кршење Закона о радиодифузији од неиспуњавања општих програмских стандарда до неплаћања накнаде за емитовање програма, као и кршења неких од подзаконских аката Агенције (којима се углавном регулишу програмски садржаји). Међутим, трајно одузимање дозволе је крајња мера према Закону и изриче се када су све претходне мере већ изречене поручују из РРА.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси