Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Већа слобода говора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Преглед

Већа слобода говора

Прве три године после демократских промена нагло порасла оцена о стању у српским медијима, после тога следила стагнација, а од 2006. тренд је опадајући, показали резултати истраживања америчке НВО

 

Медији у Србији су под великим утицајем политичара, а слобода говора је незнатно побољшана у односу на период непосредно након демократских промена, указано је у јуче представљеном извештају америчке невладине организације
„Irex promedija“. На округлом столу „Резултати Индекса одрживости медија за Србију 2012.“ у београдском Медија центру, Горан Цетинић из „Irex promedije“ рекао је да подаци говоре да је слобода говора у српским медијима маргинално побољшана у односу на 2001. годину, али је казао да је и данас превелика политизација медија.

Цетинић је подсетио да се индекс одрживости медија за Србију ради већ 11 година и да се у обзир узимају показатељи попут слободе говора, транспарентности извора, економске самодовољности и медијског професионализма. Како је навео, најновији извештај о стању у српским медијима који је посвећен 2011. години показује да се ситуација посебно погоршава од 2006. године, као и да се због тога може рећи да су српски медији данас у истом положају као и непосредно након демократских промена 2001. године.

„Прва фаза после демократских промена је нагли раст оцене (о стању у српским медијима) у прве три године, после тога следи стагнација, а од 2006. опадајући тренд“, рекао је он и додао да се ти подаци поклапају и са убиством српског премијера Зорана Ђинђића.

Истраживач Драган Кремер је рекао да у Србији упркос постојању великог броја медија постоје важне друштвене теме о којима се уопште не пише, а и ако се то чини онда се то ради на сензационалистички начин. „Постоје теме које се уопште
не појављују у медијима, а значајне су за грађане Србије или се о њима пише сензационалистички“, рекао је он и додао да упркос постојању великог броја канала информисања постоји мали број различитих мишљења. Поједине теме се, како је навео, увек посматрају из само једног угла или медији једноставно преносе ставове власти и њихових служби за информисање.

У извештају „Индекс одрживости медија за Србију 2012.“ указано је, између осталог, да новинска агенција Танјуг, која се финансира из државног буџета, нуди сервисе вести по „дампинг ценама“, користећи чињеницу да има обезбеђено финансирање, чиме угрожава приватне новинске агенције, Бету и Фонет, оријентисане искључиво на тржишно пословање.

Драган Јањић из Независног удружења новинара Србије рекао је на округлом столу у Медија центру да се новац из државног буџета за медије не користи за побољшање информисаности грађана већ да користи политичарима за њихов утицај на медије.

„Имамо систем у коме је тржиште деформисано и нема здраве конкуренције“, рекао је Јањић говорећи о стању у медијском сектору у Србији. Он је додао да од нове власти очекује пуну примену Медијске стратегије ради решења тих проблема и стварања равноправних тржишних услова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси