Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава уређује програм?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2012.

Аутор: Н. Н. Извор: Преглед

Држава уређује програм?

Челне људе ХРТ-а убудуће ће можда бирати Хрватски сабор

Ако посланици Хрватског сабора усвоје измене Закона о Хрватској радио-телевизији (ХРТ), челне људе ове јавне ТВ и радио куће бираће Сабор, док ће се главни уредници бирати на јавном конкурсу. Влада, која је предложила измене, истиче да је све у функцији обезбеђивања будућности Хрватске телевизије, док критичари указују да би нова концепција могла да врати ХРТ на времена једнопартијског система.

Од ступања на дужност, влада Зорана Милановића најавила је увођење реда на ХРТ, чије су функционисање последњих година карактерисале кризе у управљању, чести протести новинара, незадовољство програмом, али и губицима које не може да премости ни претплата од 80 куна (око 10,6 евра) коју издваја свако домаћинство које има ТВ или радио пријемник. Суочен с критикама да законом покушава да поново уведе принцип државног уређивања телевизије, премијер Зоран Милановић нагласио је да влада у предлагању измена нема било какве политичке мотиве и да нема намеру да уређује информативни програм, већ је занима будућност тог медија.

Он сматра да се избору генералног директора ХРТ-а придаје много веће значење него избору гувернера Хрватске народне банке, који спада у уставну категорију.

Према коначном предлогу закона који би требало да усвоје посланици, вршилац дужности генералног директора ХРТ именовао би се у року од осам дана од доношења закона. Рок за расписивање конкурса за генералног директора продужен је на 90 дана. Сабор би бирао и све управне органе ХРТ-а, што уз генералног директора значи и управу, програмско веће и надзорни одбор и то квалификованом већином, односно већином свих посланика у Сабору - у овом сазиву 151.

Министарка културе Андреа Златар Виолић истиче да би гласањем бар 76 посланика била испуњена идеја о транспарентном и репрезентативном бирању.

„Постоји дугорочна опасност да политика и формално задоминира јавном телевизијом јер ако остане пропис да Сабор директно именује генералног директора ХРТ-а, свака нова власт прво ће сменити управу и поставити свог директора“, каже Зденко Дука, председник еснафске асоцијације новинара у Хрватској, Хрватског новинарског друштва. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси