Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ал Џазира и АП осуђују напад израелске војске на њихове просторије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 05. 2021.

Аутор: ФоНет, Фена, Анадолија Извор: Н1

Ал Џазира и АП осуђују напад израелске војске на њихове просторије

Медијска кућа Ал Џазира осудила је поступак израелске војске, која је срушила зграду у Гази у којој је била њена редакција, и позвала све медије и институције за људска права да удруже снаге у осуди тих немилосрдних бомбардовања и да израелску владу позову на одговорност због намерног гађања новинара и медијских институција. "Шокирани смо и згрожени због крајње узнемирујућег израелског напада на зграду у којој је била и канцеларија АП-а", поручио председник и извршни директор те агенције Гари Прут.

У саопштењу Ал Џазире Балкан се наводи да је бомбардовање зграде, у којој је била и реадакција америчке агеције Асошијетед прес, чин којим се новинари спречавају да извршавају своју свету дужност информисања и извештавања о догађајима на терену.

Ал Џазира обећава да ће користити сваки расположиви пут како би израелску владу сматрала одговорном за своје поступке.

Коментаришући бомбардовање зграде у Гази, вршилац дужности генералног директора медијске мреже Ал Џазира, Мостефа Соуаг, позвао је међународну заједницу да осуди такве варварске акције гађања новинара и захтева хитну међународну акцију да се Израел позове на одговорност за намерно циљање новинара и медијских институција.

Циљ овог гнусног злочина је да се ућуткају медији и да се сакрију неизрециви покољи и патње народа Газе, рекао је Соуаг.

Он је истакао да уништавање редакције Ал Џазира и осталих медијских организација у небодеру Ал Џала у Гази представља очигледно кршење људских права и међународно се сматра ратним злочином.

Позивамо све медије и институције за људска права да осуде овај гнусни злочин и да стану уз Ал Џазиру и друге медијске организације које су на мети израелске војске, упркос томе што већ дуги низ година знају да се у тој згради налази седиште више редакција, казао је Соуаг.

Асошијетед прес: Шокирани смо и згрожени

Председник и извршни директор америчке новинске агенције Асошијетед прес Гари Прут изјавио је да су шокирани и згрожени након напада израелске војске на зграду у Гази у којој се налазила и канцеларија АП-а, преноси агенција Анадолија. Прут је у саопштењу коментарисао напад израелских снага у којем је срушен 13-спратни небодер у Гази у којем су се налазиле и канцеларије међународних медијских кућа, укључујући и телевизију Ал Џазира и агенцију Асошијетед прес.

„Шокирани смо и згрожени због крајње узнемирујућег израелског напада на зграду у којој је била и канцеларија АП-а“, поручио је Прут.

Израелске снаге од 10. маја изводе жестоке нападе на блокирани Појас Газе. До сада је у тим нападима убијено најмање 139 Палестинаца, међу којима 39 деце и 22 жене. Рањено је најмање 950 особа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси