Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телеком: Не кршимо закон покретањем ТВ Euronews Србија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2021.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Телеком: Не кршимо закон покретањем ТВ Euronews Србија

На тврдње да Телеком крши медијске законе покретањем ТВ Euronews Србија, с обзиром на то да они прописују повлачење државе из медија, из овог предузећа за Раскрикавање децидирано тврде: „Телеком Србија не крши закон“. Наводе да се на њих не односе поменута законска ограничења јер се они не финансирају из државног буџета већ од својих послова.

Најаве да ће ускоро кренути са радом ТВ Euronews Србија који је у стопроцентном власништву Телекомове фирме Arena Channels Group, поставиле су питања у јавности у погледу законитости овог посла.

 Како је недавно на Твитеру тврдио директор NewsMax Adria Адриа Слободан Георгиев, покретањем Euronews канала Телеком крши медијске законе према којима држава не може бити власник медија. Наиме, Закон о јавном информисању и медијима донет 2014. године предвидео је да медији морају бити приватизовани и да држава мора да се повуче из власништва над њима. Осим тога, и Закон о електронским медијима наводи да ималац дозволе (односно власник канала) не може да буде држава, као ни фирма „чија су средства у целини или делом у јавној својини“.

То што је Република Србија већински акционар Телекома, према мишљењу одговорних у Телекому „није од значаја“ за ову тему, како кажу за Раскрикавање.

„Телеком Србија не крши закон. Ограничења која познају прописи за област деловања електронских медија односе се на субјекте чије се пословање финансира средствима из државног буџета. Телеком Србија своје пословање не финансира средствима из државног буџета“, наводе и кажу да је Телеком „акционарско друштво које је као и сва акционарска друштва издавањем акција стекло своју сопствену имовину којом послује“.

Они подсећају и на чињеницу да је и Регулаторно тело за електронске медије дало дозволу за покретање канала фирми Arena Channels Group.

Исту дозволу, подсећамо, добили су од РЕМ-а и за низ Арена Спорт канала, чији је издавач такође Arena Channels Group (некада HD-Win).

РЕМ: Све по закону

Из РЕМ-а за Раскрикавање наводе да су дозволу за емитовање каналаEuronewsСрбија издали у септембру 2020. године и то на основу исте одредбе која је важила 2012. године када је на снази био Закон о радиодифузији и када су издали дозволу за Арену спорт.

Тада су, како кажу, тражили и добили мишљење од Министарства информисања о томе да ли власничка структура Арене Спорт представља законску препреку за издавање дозволе. Из Министарства су им рекли да препрека нема.

„Министарство је доставило мишљење засновано на чињеници да учешће Републике Сбије у акцијском капиталу Телекома као једном од оснивача Арене спорт „не може представљати законску препреку за издавање дозволе будући да је Телеком Србија отворено акционарско друштво које као такво равноправно учествује на тржишту роба, услуга и капитала и притом се не финансира из јавних прихода већ искључиво од делатности коју обавља““, наводе из РЕМ-а за Раскрикавање.

Ипак, да је ствар подложна различитим тумачењима сведочи и чињеница да и чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић сматра да Телеком јесте у државној, јавној својини, јер га је „основала држава ради коришћења и управљања телекомуникационим мрежама“.

„Телеком тврди да није у јавној својини и да се на њега не примењује Закон о јавној својини. На тај начин покушава да избегне примену закона који регулише одређене контроле носилаца јавне својине“, наводи Василић у тексту за Данас.

Иначе, 58 одсто Телекомових акција поседује Република Србија, 20 одсто сам Телеком, а остатак чине мали акционари.

Euronews је последњи у низу Телекомових подухвата на медијском тржишту након што су купили низ кабловских оператера међу којима и Коперникус. Отварање каналаEuronewsје 2019. године најавио и сам Телеком али и Вучићева саветница за медије Сузана Васиљевић. Реч је о заједничком послу Телекома и компаније Euronews са седиштем у Француској која на тлу Европе има више редакција.

Из Телекома за Раскрикавање нису желели да говоре о детаљима овог пословног аранжмана. Како кажу, у складу са закљученим уговором, уређивачка политика ће бити искључиво у надлежности Euronews -а, док финансије остају тајна. Нису одговорили на питање да ли ће медијска кућа Euronews имати утицаја и уплива у финансије.

„Тражени подаци су део уговорног аранжмана са Euronews-ом тако да немамо право на обелодањивање тих елемената“, наводе из Телекома.

Подсетимо, за потребе покретања овог канала који ће бити емитован преко Телекомових дигиталних платформи, ово предузеће је у јулу 2019. године, преко своје ћерке-фирме ХД Њин (која се од марта 2020. године зове Arena Channels Group), основао фирму Euronews ДОО. Фирма је две године (2019. и 2020. године) пословала са укупним губицима од око 370.000 евра, како показују финансијски извештаји. Ови извештаји такође показују и да је у фирму Телеком досад уложио 103 милиона динара (око 880.000 евра) новчаног и 3,7 милиона динара (око 31.000 евра) неновчаног капитала и то у виду два аутомобила – једне шкоду и једног BMW-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси