Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је помоћ Танјугу по закону?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 06. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Да ли је помоћ Танјугу по закону?

Новинске агенције Бета и ФоНет затражиле су од Комисије за контролу државне помоћи да испита сваку државну помоћ ЈП НА Танјуг у протекле две године.

Агениције су оцениле да се том помоћи нарушава слободна конкуренција на тржишту, што је у супротности с домаћим законима и међународним документима.

Две приватне и независне агенције захтевају од Комисије да испита да ли је државна помоћ Танјугу додељена у складу са законом, да ли је та помоћ била недозвољена и ако јесте захтевају враћање недозвољене државне помоћи.

Бета и ФоНет напомињу да је њихова делатност истоветна делатности Танјуга и да државна помоћ Тањугу нарушава слободну конкуренцију на тржишту услуга новинских агенција.

Помоћ коју држава додељује Танјугу, став је Бете и ФоНета, недозвољена је и у супротности је са Законом о информисању, Законом о контроли државне помоћи, с Владином медијском стратегијом, Резолуцијом Парламентарне скупштине Савета Европе из 2004. године и Резолуцијом Европског парламента из марта ове године.

У захтеву Бете и ФоНета наведен је и податак Министарства културе да је у 2010. години Танјугу из буџета додељена помоћ од 216.715.500 динара.

Закон о информисању, како подсећају Бета и ФоНет, забрањује "сваки вид монопола у области јавног информисања" ради заштите начела слободне утакмице и плурализма идеја и мишљења.

Такође, агенције се позивају и на одредбу Закона о информисању који каже да држава не може бити оснивач јавног гласила ни посредно, ни непосредно, иако је прописано да, изузетно, држава може посебним законом основати новинску агенцију.

"Држава, прописујући изузетак у своју корист који јој омогућава да непосредно оснује новинску агенцију, ако баш и не стиче монополски положај у информисању, извесно грубо повређује начело слободне утакмице тако што финансира државну новинску агенцију, чиме је доводи у повољнији положај од оног који на тржишту имају подносиоци захтева као независне новинске агенције", навели су Бета и ФоНет.

Те две агенције су, такодје, навеле да се држава владином медијском стратегијом обавезала да ће обезбедити регулаторни оквир за равноправан положај свих новинских агенција, у складу са правилима заштите конкуренције и доделе државне помоћи, као и да ће пре власничке трансформације Танјуга обезбедити услове за конкурентно пословање на тржишту агенцијских услуга.

Позивајући се на Закон о контроли државне помоћи, Бета и ФоНет су навели да Танјуг, као корисник државне помоћи "стиче повољнији положај на тржишту у односу на конкуренте, чиме се нарушава или постоји опасност од нарушавања конкуренције на тржишту", односно да је таква државна помоћ недозвољена.

Две агенције су у захтеву упућеном Комисији за контролу државне помоћи навеле и део из резолуције Парламентарне скупштине Савета Европе из октобра 2004. године у којој се Влада Србије упозорава да "не користи државни буџет како би очувала политички утицај над преосталим државним медијима науштрб независних медијских организација".

Наведена је, такође, и резолуција Европског парламента из марта ове године у којој се поздравља усвајање Медијске стратегије Владе Србије и планирано повлачење државе из било којег власништва над медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси