Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наставак суђења за убиство Ћурувије: Уместо убрзане процедуре, поново бескрајно развлачење процеса дугог шест година
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2021.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Цензоловка

Наставак суђења за убиство Ћурувије: Уместо убрзане процедуре, поново бескрајно развлачење процеса дугог шест година

Нема нових доказа, нема нових сведока, али се суђење за убиство новинара Славка Ћурувије опет отегло, што због ковида, што због разумевања суда за одуговлачења одбране оптужених. Више се нико не усуђује да предвиди када ће се процес завршити

После паузе од месец дана, ове недеље би требало да се настави судски процес у случају убиства Славка Ћурувије, новинара и издавача новина Дневни телеграф и Европљанин. Заказани термини су 20, 21. и 23. април у Посебном одељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду. Цензоловка је данас добила потврду из суда да ови датуми нису промењени.

„Никакав поднесак, допис, којим би се евентуално тражило одлагање претреса, у овом тренутку нисмо примили. Стога, остају заказана суђења према објављеном распореду“, рекла је данас за Цензоловку Татјана Тешић, координаторка за медије Вишег суда у Београду.

Више нико не зна да ли ће се и када суђење наставити

Стално отказивање рочишта у поновљеном суђењу за убиство Славка Ћурувије, које је почело у октобру прошле године, довело је до тога да више нико није сигуран да ли ће се и када суђење наставити и да ли ће сви заказани термини заиста бити реализовани.

У поновљеном суђењу се до сада ниједном није догодило да суђење буде одржано у свим заказаним терминима које је суд одредио, а за то нису биле одговорне само објективне околности, већ и лежерност судског већа у предмету који се вуче и измиче правди већ 22 године.

Да подсетимо, пре две године, у априлу 2019, донета је првостепена пресуда против Радомира Марковића, Милана Радоњића, Мирослава Курака и Ратка Ромића. Због „прекорачења оптужнице“ Апелациони суд је поништио пресуду, а у октобру прошле године почело је поновљено суђење.

На самом почетку новог процеса, у октобру прошле године, уместо три заказана рочишта, одржана су свега два јер је председница судског већа Снежана Јовановић одобрила адвокатици одбране Зори Добричанин Никодиновић (заступа Радоњића и Ромића) молбу да оде на суђење у предмету „Јовањица“ (заступа првоокривљеног Колувију) које се поклопило са трећим рочиштем у предмету „Ћурувија“.

Тако је на самом старту поновљеног суђења ово веће показало недостатак осећаја за то да ово суђење траје већ неразумљиво дуго, односно за чињеницу да се дуже од две деценије малтретира породица убијеног новинара, а цело друштво оптерећује хипотеком некажњивости злочина.

Уследила су отказивања свих заказаних рочишта у наредна два месеца, јер је један члан судског већа оболео од ковид 19, да би суђење било настављено у фебруару ове године.

Тада су, због вакцинације заменика тужиоца, одржана два рочишта, а отказано је једно. У марту је било заказано чак шест суђења, а одржано је само једно, и то због болести адвокатице Добричанин Никодиновић, која је преко свог приправника од суда чак тражила да се суђење откаже до маја због потребе да се опорави.

Рочишта која су одржана нису трајала дуже од два сата јер судско веће процењује да, како је рекла судија Снежана Јовановић, „у овим условима“ не може више да се ради. Није прецизирала на шта је мислила. Суднице су довољно велике да сви присутни седе и више од два метра удаљени једни од других, а свима који се суду обраћају дозвољено је скидање маске док говоре управо зато што има довољно простора.

Такође, ниједно рочиште није почело на време, а уобичајено кашњење је пола сата.

Поновљено суђење је требало да се одвија по убрзаној процедури јер нема ни нових доказа, ни нових сведока, нити је то Апелациони суд тражио, а формално би требало проћи кроз доказе који су изведени током четири године првостепеног суђења.

Према ономе што је за Цензоловку изјавио адвокат Ћурувијине деце Слободан Ружић, цело поновљено суђење је разумно могло да стане у свега неколико рочишта, да се брзо закључи претрес јер нема ничег новог, да се пређе на изношење завршних речи и да се судијска тројка повуче да, како је рекао, „мало мућне главом“.

„Апелациони суд је искасапио првостепену пресуду за убиство Славка Ћурувије, али то не значи да је сугерисао да окривљени треба да буду ослобођени. Апелациони суд само каже – дајте нам боље образложење. Како сте ово или оно закључили. Од судија се тражи да квалитетно образложе пресуду на основу оног што већ имају, да све то сместе у контекст других убистава која је извршио режим Слободана Милошевића и да мало мућну главом, уложе већи труд и квалитетно образложе пресуду“, рекао је Ружић за Цензоловку.

Уместо убрзане процедуре и разумних рокова, поновљено суђење се непримерено развлачи, а адвокати одбране и окривљени га користе да нашироко и надугачко распредају приче које одвлаче фокус са чињеница и понављају све што су већ изнели током четири године првостепеног суђења, те да дискредитују све сведоке који им не иду у прилог.

Нико се више не усуђује да предвиди када ће се суђење завршити

До сада је, у такозваном убрзаном читању доказног материјала, пређена свега трећина изјава сведока.

Судија Снежана Јовановић је најавила да у наредна два рочишта треба прећи остатак сведочења, те да се затим прелази на писану документацију. Нико се више не усуђује да предвиди колико ће трајати поновљено суђење, које је увелико требало да буде завршено да су се поштовали принципи суђења у разумном року.

Све ово је изазвало до сада најоштрије реакције осуде које су дошле из редова медијске заједнице у дану кад се обележавала годишњица убиства на Ускрс 1999. године (види оквир).

За убиство Славка Ћурувије првостепено су на укупно сто година затвора осуђени тадашњи руководиоци и припадници Службе безбедности Радомир Марковић, Милан Радоњић, Мирослав Курак и Ратко Ромић. Само је Радомир Марковић у затвору јер служи казну од 40 година за друга убиства која је наредио злочиначки режим Слободана Милошевића.

Мирослав Курак је годинама у бекству. Полиција годинама ништа активно не ради да би га привела правди, па је чак и питање да ли ће му ове године бити продужен пасош. Радоњић и Ромић су у кућном притвору, који ће им се, ако буду осуђени, урачунати као време проведено у затвору.

ЗАБРИНУТОСТ ДОМАЋИХ И МЕЂУНАРОДНИХ МЕДИЈСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА

Међународни институт за штампу (ИПИ) је поводом 22. годишњице од убиства Славка Ћурувије подсетио да је суђење ушло у шесту годину и да је, по њиховим проценама, обележено „прекомерним кашњењима и прекидима“. ИПИ је позвао на „заустављање деморалишућег циклуса некажњивости овог злочина“. Репортери без граница су оценили да је потребно да ново суђење „буде брзо“, јер је то потребно да би „правда коначно била задовољена“. Европски центар за штампу и медијске слободе је „хитно захтевао правду“ за Ћурувију и друге убијене новинаре.

И домаћа новинарска удружења снажно су протестовала због отезања са правоснажном пресудом у случају у коме је све врло јасно доказано, а Удружење новинара Србије је чак дало конкретан рок – да се судски поступак заврши до краја ове године.

Незадовољство домаће и међународне медијске заједнице потпуно је оправдано, поготово кад се зна да притисци и опструкције из криминализованих делова бившег Ресора државне безбедности, чији утицај сеже до врха власти, већ 22 године онемогућавају да се убице правоснажно осуде.

Ти притисци су ишли од почетног спречавања и заустављања истраге, преко застрашивања сведока, захтева да се из предмета изузму кључни докази, па до скривања додатних доказа које је очигледно и даље на делу, пре свега кроз одбијање да се отворе тајни досијеи Службе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси