Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћурувија: Крај суђења за убиство мог оца ће доћи, правница НУНС сумњичава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 04. 2021.

Извор: ФоНет

Ћурувија: Крај суђења за убиство мог оца ће доћи, правница НУНС сумњичава

Крај суђења за убиство Славка Ћурувије ће доћи, само је питање ко ће га од нас дочекати, јер је ово маратон, сматра Јелена Ћурувија, председница фондације назване по њеном оцу, док правница НУНС Марија Бабић поништавање пресуде оптуженима за Ћурувијино убиство види као повратак на почетак процеса и разлог за сумњу да ће се доћи до правде.

Она је у разговору за серијал Квака 23 Новинске агенције ФоНет оценила да не постоји искрена воља и жеља да се тај случај до краја расветли и да су због тога вишим судским инстанцама везане руке.

"Докази које имамо очигледно нису довољни да се цела ствар доведе до краја, што доводи до тога да су оптужнице можда непотпуне, а пресуде се обарају зато што долази до прекорачења оптужница“, уверена је Бабић.

Како је предочила, свима је јасно да је управо држава, преко Службе државне безбедности, наручила убиство Ћурувије, док чињеница да ни после 22 године немамо судски исход показује да у тим структурама није дошло до промена.

Захваљујући томе, Бабић указује и да у случајевима убистава Даде Вујасиновић и Милана Пантића нема никаквог напретка и да се они још налазе у предистражној фази.

"Кључно питање јесте ко је тај који је толико дуго кочио да дођемо до неких доказа, с којима би полиција и тужилаштво могли да крену у неки поступак и да дођемо до осуђујућих пресуда“, рекла је она новинарки Тамари Скрозза.

Бабић мисли да по питању убиства Ћурувије још има наде, али није оптимиста у вези са разрешењем друге два смрти новинара.

Каже, такође, да није задовољна радом Комисије за истраживање убистава новинара, јер се то тело претворило у истражни орган, уместо да испита где је проблем и зашто је у истрагама било кочења.

Насупрот њој, Јелена Ћурувија сматра да је Комисија урадила доста и да пре ње ништа у овом случају убиства није постојало.

Ћурувија негира тврдње да постоји тенденција да се сакрије пуна истина и наглашава да се истина зна, да је то потпуно апсурдно крити и да су у заблуди људи који мисле другачије.

"Истина није упитна, упитно је само да ли ће људи који су учествовали у татином убиству добити адекватну казну за то“, изјавила је она за ФоНет, уз опаску да ће свима који чине сличне ствари то бити показатељ да ће тако и они проћи.

Да би дошле до јединог правог решења и пресуде, судије морају да имају савести и морала и да сагледају процес од почетка до краја онако како би требало да се сагледа - на основу доказа који постоје и у контексту деведесетих година прошлог века, поручила је Ћурувија.

"Апелациони суд тврди да у самој пресуди постоје неке правне проблематике", рекла је она и позвала судије да реше "те правне проблематике", ако је то заиста тако.

"Ако нисте знали да то тако треба, или сте били збуњени, онда решите то онако како треба и да идемо даље“, апеловала је Ћурувија.

Осврћући се на 22 године од Ћурувијиног убиства, она каже да је очева смрт обележила њен живот, а да је увек осећала обавезу да не дозволи да тек тако оду у заборав "његово име, његов рад, његови идеали и поштење, и све што је он био и због чега је убијен“.

Иако указује да је поражавајуће да суђење још није окончано, и да је породица изморена чекањем на завршетак тог процеса, Ћурувија сматра да је снага неопходна.

"Ово је важно мени лично, али је јако важно и за новинарску професију. Јако је важно за све грађане у овој земљи, да осећају да ипак могу бити заштићени, да ће за неправду коју доживљавају, ипак неко да плати или да ће то добити судски епилог“, закључила је Јелена Ћурувија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси