Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радомировић: Новинари с Косова могу да рачунају на подршку УНС, до сада није било довољно слуха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 04. 2021.

Извор: Косово онлајн

Радомировић: Новинари с Косова могу да рачунају на подршку УНС, до сада није било довољно слуха

Председник удружења новинара Србије Владимир Радомировић током викенда посетио је новинаре на Косову и са њима разговарао о условима у којима раде и како побољшати њихов статус и афирмисати младе људе да се определе за ову увек изазовну и узбудљиву професију.

Највећи проблем је, каже, недостатак комуникације међу члановима удружења, јер "ми смо кућа свих новинара и учинићемо све да сазнамо судбину наших колега који су нестали и убијени на Косову".

Радомировић је за Косово онлајн рекао да је дошао да охрабри све новинаре и да поручи да новинари са Косова увек могу да рачунају на подршку матичног савеза Удружења новинара Србије.

“Удружење новинара Србије жели да ојача новинаре на Косову и Метохији. Знамо да су сви новинари на КиМ угрожени и да имају велике проблеме у раду. До сада УНС није имао довољно слуха за оно што се дешава, многе колеге су се жалиле. Ми смо овде да то исправимо, да помогнемо колегама и да убудуће УНС буде много присутније на КиМ и да колеге знају да могу да рачунају увек на подршку не само из Београда већ и овде на терену”, рекао је Радомировић.

Он је истакао да је недостатак комуникације новинара са својим представницима са Косова један од највећих проблема.

“Оно што смо сазнали од колега у Косовској Митровици и Грачаници је да је недостатак комуникације са представницима УНС на Ким и да дуго нису имали ни састанке са њима, да они не обраћају пажњу на проблем који се свакодневно дешавају. То желимо да исправимо и да људи једноставно знају да је УНС њихова кућа и да ту имају сву подршку и помоћ која им је потребна”, казао је Радомировић.

Многе ствари Радомировић је тек ових дана сазнао иако је и сам дуго извештавао са Косова. О проблемима је како каже увек спреман да разговара, али поручује да УНС жели да зна шта се на Косову дешавало колегама које су киднаповане и које су нестале док су радиле свој посао на Косову.

“Важно је да сазнамо шта је то што мучи наше колеге овде и да заједно дођемо до решења. Ми већ годинама инсистирамо да убиства и отмице наших коле буду коначно истражени и да они који су одговорни за те злочине буду приведени правде. До сада држава није имала слуха за то, али сада имамо управо заслугом УНС-а имамо у плану радне групе за безбедност и заштиту новинара управо отварање истрага о отмицама и убиствима новинара на КиМ”, рекао је он , уз подсећање да је Косово територија са највећим бројем убистава новинара.

“Западне организације које се баве слободом медија уопште не узимају у обзир ту чињеницу. Ми смо успели пре неколико година у сарадњи са колегама из Косовског-албанског удружења новинара да поднесемо једну резолуцију Европској федерацији новинара о истрагама убистава наших колега, али на жалост до сада ништта није урађено, чак ни Специјални суд у Хагу до сада ништа није урадио. Сада је наша држава показала интересовање за то и ову прилику не смемо да пропустимо јер је она можда последња да дођемо до правде за наше убијене колеге”, казао нам је Радомировић.

Радомировић поручује да је снага удружења у самим новинарима, у њиховом ангажовању и о омасовљавању удружења. То је, према његовим речима, пут којим ће се новинари изборити за себе и своја права.

“Новинари и на КиМ и у остатку Србије могу да се изборе за своја права само ако удружење УНС буде јако, ако што више чланова буде имало и ако ти чланови буду мотивисани да учествују у раду удружења и да помогну да се наша професија врати на неку стару славу. Да политичари зазиру од новинара, а не као што је сада ситуација, да новинари зазиру од политичара и да се плаше како ће неки политичари или било ко, ко има моћ, реаговати на оно што они објаве. Важно је да нас буде много више него што нас је сада, а то је 2.000 у УНС, онда ћемо се много боље борити за своја права и коначно ће се и политичари и тајкуни плашити новинара и наше моћи”, изјавио је Радомировић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси